Elk jaar maken de inspectiediensten, in overleg met de arbeidsauditeurs, de sociale partners en de regering een “Actieplan Sociale Fraudebestrijding” op, met daarin hun jaarlijkse prioriteiten. Sociale dumping en zwartwerk in fraudegevoelige sectoren blijven daarin bovenaan staan. Net zoals vorig jaar staan er ook nu weer flitscontroles op de planning voor de horeca.
Het Actieplan Sociale Fraudebestrijding 2020 omvat 55 acties. De prioriteiten blijven liggen op de sectoren die het gevoeligst zijn voor sociale fraude zoals de schoonmaaksector, de bouwsector, land- en tuinbouw, taxi’s en goederenvervoer en ook de horeca.
Net als vorig jaar heeft de SIOD, de overkoepelende Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst, in deze sectoren flitscontroles aangekondigd. Deze sociale flitscontroles worden binnen de EU als een “best practice” aanzien voor het naleven van de wetgeving. Dit jaar werd per sector een controleperiode vastgelegd in plaats van specifieke data, omdat ervaring leerde dat dit beter werkt. De flitscontroles in de horecasector staan gepland voor de week van 16 tot 22 maart. 1.800, of 18%, van de 10.000 geplande flitscontroles zullen uitgevoerd worden in horecazaken.
De controles hebben vooral een preventief en informatief karakter, wat uiteraard niet wegneemt dat bij vaststelling van zwaarwichtige inbreuken streng zal worden opgetreden. “Zacht waar het kan, hard waar het moet”, schrijft de SIOD zelf op zijn website, waarbij het de bedoeling is om meer in te zetten op preventie en detectie naast controle, sanctionering en invordering. Voorafgaande meldingen in de pers moeten het preventief karakter nog meer versterken, net als dit ook bij bijvoorbeeld de BOB-controles het geval is.
Op zijn website stelt de SIOD een aantal
checklists ter beschikking zodat u zelf al kan nagaan wat er gecontroleerd kan worden. Achteraf wordt een evaluatie voorzien van de vastgestelde inbreuken en de gegeven mogelijkheden om dit recht te zetten. Daartoe zal de betrokken inspectiedienst een maand na datum minstens een administratieve controle uitvoeren door in de beschikbare databanken na te gaan of de fouten zijn rechtgezet.
Ook de vijf grote steden (Antwerpen, Brussel, Charleroi, Gent en Luik) staan opnieuw met stip op de agenda. Hier zal men dit jaar het relatief nieuwe fenomeen van de nagelstudio’s nader bekijken, naast o.a. de carwash-sector.
Speelt u graag op zeker? Laat uw personeelsadministratie vooraf aan een grondige inspectie onderwerpen zonder dat daar sancties aan vasthangen. Met onze HR-audit lichten wij uw volledige personeels- en loonadministratie bij u ter plaatse door en keren wij uw volledige loon- en personeelsbeheer binnenstebuiten. Meer weten over onze audits, mail naar
of bel ons (03/201.21.00)