Binnenkort, tussen 1 februari en 10 maart, ontvangt u van de RSZ het jaarlijkse overzicht van de RSZ-verminderingen die u genoot van Q4 2018 tot Q3 2019. Vergeet niet dat u verplicht bent om dit document, dat de naam Trillium meekreeg, mee te delen aan uw personeel.
Bijna alle ondernmeningen uit de privésector zullen dit overzicht toegezonden krijgen. Normaliter ontvangt u uw Trillium via uw e-box op de website van de sociale zekerheid (
www.socialsecurity.be). Hebt u die nog niet geactiveerd, dan krijgt u het per post. Hebt u uw e-box wel al gebruikt, vergeet het document er dan niet af te halen.
Op het Trillium-overzicht vindt u onder meer de bedragen van de genoten kortingen per tewerkstellingsmaatregel en het aantal werknemers dat hierin betrokken was en dit voor de periode 1 oktober 2018 tot 30 september 2019. De RSZ baseert zich hiervoor op uw kwartaalaangiften.
Voor iedere tewerkstellingsmaatregel kan u zien voor hoeveel werknemers die maatregel wordt toegepast, en dit zowel in koppen als in voltijds equivalenten (VTE). Daarnaast ziet u voor elke maatregel ook het bedrag van het financiële voordeel. Maar er staat ook informatie op over de tewerkstelling van studenten en flexi-jobbers.
De meest voorkomend kortingen zijn:
-
De structurele lastenvermindering
-
De doelgroepvermindering horeca (GKS-korting)
-
De Vlaamse doelgroepvermindering voor jongere werknemers
-
De Vlaamse doelgroepvermindering voor oudere werknemers
-
De doelgroepvermindering eerste zes werknemers
-
De doelgroepvermindering voor mentors
Net zoals de sociale balans moet het RSZ-overzicht van de tewerkstellingsmaatregelen binnen de maand na ontvangst schriftelijk worden meegedeeld aan uw ondernemingsraad of vakbondsafvaardiging. De kans dat u die niet hebt is groot, in dat geval moet het overzicht door de werknemers geconsulteerd kunnen worden. U moet deze informatie m.a.w. uithangen op de plek waar ook uw arbeidsreglement en uw sociale balans uithangen. Op de niet naleving van deze informatieplicht staan geldboetes, al zullen inspecteurs hiertoe bij een eerste overtreding meestal niet overgaan.