Wordt in uw zaak (een deel van) de vakantie collectief opgenomen, dan kan het zijn dat sommige van uw werknemers over onvoldoende vakantiedagen beschikken om deze periode te overbruggen. Wist u dat zij onder bepaalde voorwaarden een uitkering van de RVA kunnen ontvangen?
Bij een collectieve vakantie beslist de werkgever om alle werknemers op hetzelfde moment vakantie te laten opnemen. In sommige sectoren zoals de bouw (“bouwverlof”) of het onderwijs (schoolvakanties) is dit principe op sectorniveau geregeld. Zijn er op sectorniveau geen afspraken, dan kan elke werkgever het zelf invoeren. Hetzij voor de volledige onderneming, hetzij voor een of meerdere afdelingen.
Eenzijdig een collectieve sluitingsperiode opleggen is niet mogelijk. Vakantie wordt steeds in onderling akkoord opgenomen. Ook voor een collectieve vakantie is dat het geval. Meestal gaat het om een stilzwijgend akkoord. Wie voor de eerste keer collectief verlof wenst in te voeren, zal dit in zijn arbeidsreglement moeten opnemen. In de procedure voor de wijziging van het arbeidsreglement is een periode van 15 dagen voorzien waarbinnen de werknemers hun opmerkingen kunnen overmaken. Zonder opmerkingen is er een akkoord. De volgende jaren dient u enkel nog de concrete periodes mee te delen en, ditmaal zonder procedure, aan uw arbeidsreglement toe te voegen.
Werknemers die geen of onvoldoende vakantie hebben, kan u in bepaalde gevallen tijdelijk werkloos stellen voor de dagen die niet gedekt zijn door vakantiegeld. Het gaat bijvoorbeeld om werknemers die vorig jaar niet of onvoldoende gewerkt hebben of om werknemers die dit jaar bij een andere werknemer reeds (een deel van) hun vakantie hebben opgenomen. De werkloosheid mag in elk geval nooit het gevolg zijn van de keuze van de werknemer. Een werknemer die al tien vakantiedagen heeft opgenomen terwijl er nog 15 dagen collectief verlof gepland staan, zal dus geen uitkering ontvangen voor de vijf dagen die niet door vakantiegeld gedekt zijn. De uitkering blijft ook in elk geval beperkt tot de vier weken wettelijke vakantie. Een werkgever die zes weken collectief sluit, kan zijn werknemers voor de twee bijkomende weken niet op tijdelijke werkloosheid zetten.
Ook studenten kunnen niet tijdelijk werkloos worden gesteld wegens collectieve vakantie.
De werkgever is niet verplicht om de RVA in te lichten over jaarlijkse vakantie. Hij zal bij het begin van de werkloosheid én na afloop van de maand wel een elektronische aangifte moeten doen. Aan de werknemers zal een controleformulier eC3.2 moeten worden afgeleverd. Voor de dagen tijdelijke werkloosheid is de werkgever wel nog een kleine bijdrage verschuldigd.