Elke werknemer heeft het recht om met behoud van zijn normaal loon afwezig te zijn op het werk in geval van welbepaalde familiale gebeurtenissen of voor het vervullen van burgerlijke verplichtingen. Het zogenaamde klein verlet. Mei en juni zijn traditionele maanden voor communie- en lentefeesten. Maar geven deze gebeurtenissen ook recht op klein verlet?
De lijst van gebeurtenissen die recht geven op één of meerdere dagen klein verlet kan licht verschillen van sector tot sector. Communie is één van de gebeurtenissen die steeds recht geven op klein verlet. Maar let op, de ene communie is de andere niet! Enkel de plechtige communie geeft recht op klein verlet, de eerste communie niet.
Ook het feest van de vrijzinnige jeugd, de vrijzinnige tegenhanger van de plechtige communie, geeft recht op klein verlet. Het lentefeest voor 6-7-jarigen logischerwijs niet. Gelijkaardige riten uit andere godsdiensten, zoals de Bar Mitsvah, komen niet in aanmerking voor klein verlet. Niets let u echter om dit wel toe te staan natuurlijk.
Hoeveel dagen mag uw werknemer vrij nemen?
Het gaat om één dag klein verlet, die bovendien dient opgenomen te worden op de dag van de gebeurtenis zelf. Valt deze dag samen met een zondag, een feestdag of een gewone inactiviteitsdag, dan mag het klein verlet worden opgenomen op de dag die onmiddellijk aan de plechtigheid voorafgaat of erop volgt.
Wenst uw werknemer zijn dag klein verlet toch op een andere dag op te nemen, bijvoorbeeld omdat het feest samen wordt gevierd met dat van een neefje of een nichtje, dan hoeft u hier dus niet op in te gaan. Natuurlijk is het u ook hier weer toegestaan het verzoek wel in te willigen.
Wat met al nieuw samengestelde gezinnen? Stiefkinderen, kinderen van de partner,…?
Voor de biologische moeder en vader is er geen probleem, ook al woont het kind maar af en toe bij hen. Geadopteerde kinderen of natuurlijk erkende kinderen worden met wettige kinderen gelijkgesteld. Stiefmoeders of -vaders hebben enkel recht als zij getrouwd zijn of wettelijk samenwonen met de moeder of vader van het kind. Hetzelfde geldt voor partners van hetzelfde geslacht. In sommige sectoren is men soepeler. In PC 200 bijvoorbeeld, het algemeen paritair comité voor bedienden, volstaat het dat de partners op hetzelfde adres wonen. U mag natuurlijk steeds weer in gunstige zin van de algemene regels afwijken.
En wat met tweelingen? De ouder van een tweeling die op dezelfde dag zijn communie doet, heeft toch maar recht op één dag klein verlet.
Deeltijdse werknemers met een variabel rooster hebben recht op klein verlet pro rata hun contracturen. Deeltijdse werknemers met een vast rooster hebben enkel recht als ze normaliter werken op de dag van de communie of de dag die eraan voorafgaat of erop volgt.
Voor elke afwezigheid in het kader van klein verlet mag u uw werknemer vragen om hiervan een bewijs voor te leggen, zowel van de gebeurtenis zelf als van de verwantschap met het kind. Zelfs al voorziet u dit niet in uw arbeidsreglement.
Wat als het communiefeest van één van uw werknemers samenvalt met een feestdag?