Uw werknemer komt met een attest aanzetten dat hij geen mondmasker mag dragen om medische redenen. Plantrekkerij of gerechtvaardigd? En wat doet u in zo’n geval met de mondmaskerplicht in de horeca?
Een mondmasker opzetten als we naar buiten gaan is stilaan zo gewoon geworden dat we er niet meer over nadenken. In de horeca hoort het intussen zelfs tot de standaard werkkledij en daar komt u niet onderuit. Bedienend personeel is sowieso verplicht om er een te dragen in de zaal, achter de toog en op het terras, ongeacht of de 1,5 meter afstand bewaard kan worden of niet. In de keuken is het niet verplicht op voorwaarde dat elke werknemer er zijn eigen plekje heeft op minstens 1,5 meter van elkaar. En dat is in vele keukens haast onmogelijk. Er zijn de voorbije weken al verschillende zaken gesloten omdat het personeel er geen mondmasker droeg.
Toch zijn er heel wat mensen die geen mondmasker willen dragen, om wat voor reden ook. De artsenkrant.com laat er echter geen twijfel over bestaan: mondmaskers leiden niet tot een daling van het zuurstofgehalte in het bloed en geven geen nadelige effecten wanneer ze lange tijd gedragen worden. Hooguit wat ongemakken, maar een aangedampte bril kan men voorkomen door hem met zeepsop te wassen en tegen afgeknelde oren kan u op het internet een eenvoudig
hulpstukje kopen. Nooit gedacht dat de artsenkrant zo interessant kon zijn.
Maar wat doet u met een werknemer die toch met een attest van zijn huisarts komt aanzetten dat hem vrijstelt van de mondmaskerverplichting? Dan zal u in de eerste plaats uw arbeidsgeneesheer moeten inschakelen die zowel zal kijken naar de veiligheid en de gezondheid van de werknemer in kwestie als van diens collega’s en klanten. Blijkt de vraag gegrond, dan zou u voor een plexi gelaatsscherm kunnen opteren als alternatief, indien de risico-analyse van de arbeidsgeneesheer dit tenminste toelaat. Hoewel niet als gelijkwaardig beschouwd is het bij ministerieel besluit inmiddels wel toegestaan om, bij wijze van medische uitzondering, het mondmasker te vervangen door zo’n gelaatsscherm. Laat de risico-analyse dit alternatief niet toe, wat zou kunnen voor zaalfuncties, dan zou de werknemer tijdelijk kunnen overplaatsen naar een andere afdeling, al zal dat in de praktijk niet vaak mogelijk zijn. Zijn geen van deze alternatieven mogelijk, dan komt de werknemer op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht te staan.