De teksten over de tijdelijke gedeeltelijke vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing in het kader van de corona-crisis zijn eindelijk gepubliceerd. Ontdek of u in aanmerking komt en wat deze vrijstelling precies inhoudt.
Wie komt in aanmerking voor de vrijstelling?
Deze gedeeltelijke vrijstelling is bedoeld voor werkgevers die gedurende een ononderbroken periode van minstens 30 kalenderdagen tussen 12 maart 2020 en 31 mei 2020 gebruik gemaakt hebben van tijdelijke werkloosheid en die hun werknemers daarna opnieuw aan het werk gezet hebben.
De 30 dagen tijdelijke werkloosheid hoeven niet door dezelfde werknemers “gepresteerd” geweest te zijn. Het is ook niet nodig dat alle werknemers van de onderneming tijdelijk werkloos waren. Het volstaat dat er elke dag minstens één werknemer op tijdelijke werkloosheid heeft gestaan. Zowel het stelsel van overmacht (COVID-19) als economische werkloosheid tellen mee.
Zijn uitgesloten van de vrijstelling: ondernemingen die tijdens bovenvermelde periode dividenden toekennen of uitkeren, eigen aandelen inkopen, liquidatiereserves uitkeren, een kapitaalvermindering of elke andere vermindering of verdeling van eigen vermogen verrichten of verrichtingen doen of gedaan hebben in of aan bedrijven gevestigd in een belastingparadijs.
Hoeveel bedraagt de vrijstelling?
De vrijstelling van doorstorting is gelijk aan 50% van het verschil tussen enerzijds de totale bedrijfsvoorheffing van elk van de maanden juni, juli en augustus 2020 en anderzijds de totale bedrijfsvoorheffing van de referentiemaand mei 2020. De idee hierachter is dat de vrijstelling wordt toegepast op de gestegen loonmassa sinds de crisis.
Moest u in mei bijvoorbeeld 1.000 euro BV betalen en in juni 1.600 euro, dan bedraagt uw vrijstelling voor de maand juni: (1.600-1.000)*50%=300 euro. M.a.w. er wordt in totaal 1.600 euro aan BV ingehouden op de lonen van uw werknemers (voor hen verandert er dus niets), maar daarvan moet u maar 1.300 doorstorten naar de fiscus.
De bedrijfsvoorheffing die in aanmerking komt is die van alle werknemers (dus geen zelfstandigen) en blijft dus niet beperkt tot de werknemers die tijdelijke werkloos waren. Alleen de BV op dubbel vakantiegeld, eindejaarspremie, eventuele achterstallige bezoldigingen, opzegvergoedingen en vertrekpremies en eventuele extralegale aanvullingen die u zou betaald hebben bovenop de tijdelijke werkloosheidsuitkering tellen niet mee.
Wat moet u doen?
Uw sociaal secretariaat zorgt doorgaans voor de herberekening. De praktische uitvoering daarvan kan enige tijd vragen, het is ook nog wachten op een aantal details van de FOD Financiën. De vrijstelling van doorstorting zal daarom in de meeste gevallen retroactief worden uitgevoerd door een tweede aangifte in te dienen. Dat kan tot 31 augustus 2021.