Een werknemer staat op tijdelijke werkloosheid en wil van het mooie weer gebruik maken om enkele dagen de grens over te trekken. Maar mag dat wel? De RVA neemt hierover een zeer duidelijk standpunt in: neen.
Een werknemer die om professionele redenen naar het buitenland gaat, moet betaald worden door zijn werkgever. Een werknemer die om privéredenen naar het buitenland gaat, zal daarvoor verlof moeten nemen. Een werknemer die naar het buitenland gaat, kan tijdens zijn afwezigheid dus niet van tijdelijke werkloosheid genieten. De idee hierachter is eenvoudig: tijdelijke werkloosheid is geen vakantie. De werknemer blijft ter beschikking van zijn werkgever die hem steeds kan oproepen zodra er opnieuw werk voorhanden is. En dat kan nu eenmaal niet als de werknemer zich in het buitenland bevindt.
De werknemer moet dit dan ook meteen aan zijn werkgever melden, zodat die deze dagen niet aangeeft als tijdelijke werkloosheid. Het gaat hierbij vanzelfsprekend enkel over de dagen waarop de werknemer ingepland staat en waarvoor hij een werkloosheidsuitkering ontvangt. Voor zijn vrije dagen is de werknemer zijn werkgever geen verantwoording verschuldigd. De dagen in het buitenland boekt men, afhankelijk van wat wordt overeengekomen, als vakantie, (recup) feestdag, inhaalrust of onbetaald verlof. Elke werknemer is trouwens verplicht om al zijn wettelijke vakantiedagen voor het einde van het jaar op te nemen.
Enkel in de volgende gevallen wordt aan een werkloze een uitkering toegekend tijdens zijn afwezigheid in het buitenland:
-
De volledig werkloze heeft minder dan vier weken betaald verlof. De werkloze krijgt gedurende maximaal vier weken (de weken wettelijk verlof worden hiervan afgetrokken) een uitkering en mag gedurende die periode in het buitenland verblijven.
-
De werknemer heeft, om redenen buiten zijn wil om, onvoldoende vakantiedagen om de periode van collectieve sluiting van zijn werkgever te overbruggen. Voor de duur van de collectieve sluiting, beperkt tot vier weken, verminderd met zijn betaalde vakantiedagen, ontvangt hij een uitkering. Gedurende die periode mag hij ook in het buitenland verblijven.
In geval van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht zal de werknemer dus verlof moeten nemen als hij naar het buitenland wil. Hij zal voor die dagen in elk geval geen uitkering kunnen genieten.