Als werkgever weet u natuurlijk graag welk vlees u in de kuip hebt wanneer u een nieuwe werknemer aanwerft. Dat is nu meer dan ooit het geval, wanneer die nieuwe kracht de werkbubbel komt vergroten. Sommige werkgevers leggen sollicitanten daarom een “corona-vragenlijst” voor om naar hun risicogedrag te peilen. Maar mag dit wel?
Bent u zelf besmet geweest? Is iemand in uw nabije omgeving besmet geweest? Bent u onlangs op reis geweest naar een risicogebied of bent u van plan te reizen naar een risicogebied? … Op het eerste zicht logische en niet eens schokkende vragen, maar mag u ze als werkgever wel stellen aan werknemers of kandidaat-werknemers?
De vragen stellen of de vragenlijst voorleggen mag altijd. Ondanks de situatie waarin we ons nu al enkele maanden bevinden is er hierrond niets speciaals voorzien. Maar voorzichtigheid is wel geboden. De FOD WASO volgt in deze dan ook de GDPR en de GBA, de privacywaakhond. Die stelt duidelijk dat werknemers of kandidaat-werknemers niet verplicht zijn om dergelijke vragenlijsten in te vullen of dergelijke vragen te beantwoorden.
Bovendien moeten de gestelde vragen relevant zijn in het kader van de COVID-19-maatregelen die u als bedrijf wil nemen. Stel een eventuele vragenlijst daarom best op in samenspraak met de arbeidsgeneesheer. Het opvragen van medische gegevens ligt bovendien bijzonder gevoelig. Medische gegevens moet u zeer ruim interpreteren. Ook gegevens rond reizen van werknemers en personen met wie ze in contact zijn geweest vallen hieronder. En waarschijnlijk zal u ook uw GDPR-policy en uw register voor verwerkingsactiviteiten eraan moeten aanpassen.
Antwoordt de werknemer of kandidaat-werknemer toch op de vragen, dan mag dit geenzins negatieve gevolgen hebben voor zijn aanwerving of tewerkstelling. De antwoorden mogen m.a.w. geen basis zijn voor discriminatie. Loopt een kandidaat bijvoorbeeld een job mis nadat hij zo’n vragenlijst heeft moeten invullen, dan kan zich dat wel eens tegen de werkgever keren. Een werkgever begeeft zich hiermee dus al gauw op glad ijs.
Blijkt uit de antwoorden dat de werknemer of kandidaat-werknemer een risico in zich draagt, dan bekijkt u best met uw arbeidsgeneesheer welke maatregelen u hiervoor het best kan nemen.
De aangepaste maatregelen in de provincie Antwerpen