28 juli '20
Ook in de keuken is gelaatsbescherming verplicht
|
Ook in de keuken is het dragen van een masker voortaan verplicht, zelfs bij het naleven van de 1,5 meter afstand. Dat staat duidelijk vermeld in het ministerieel besluit van 24 juli.
Artikel 3 van dit ministerieel besluit bevat de bepalingen die specifiek van toepassing zijn op de horeca. Een aantal daarvan was reeds gekend, maar er staan ook nieuwe of aangepaste regels bij. De maatregelen gingen in vanaf 25 juli. We overlopen ze alle tien. Op lokaal niveau kunnen bepaalde regels nog strenger geïnterpreteerd worden.
1. De tafels worden zo geplaatst dat een afstand van minstens 1,5 meter tussen de tafels wordt gegarandeerd, tenzij de tafels worden gescheiden foor een plexiglazen wand of een gelijkwaardig alternatief, met een minimale hoogte van 1,8 meter.
2. Een maximum van 10 personen per tafel is toegestaan (kinderen onder de 12 niet meegerekend). Daarbij moet vanaf 27 juli ook rekening gehouden worden dat een gezin de komende vier weken nog maar vijf personen in zijn sociale bubbel mag toelaten, kinderen niet meegerekend. In de provincie Antwerpen wordt het gezelschap aan een tafel beperkt tot een maximum van 4 personen of tot een gezelschap dat bestaat uit leden van hetzelfde gezin.
3. Enkel zitplaatsen aan tafel zijn toegestaan.
4. Elke klant moet aan zijn eigen tafel blijven zitten. Vanaf 25 juli moeten klanten in horecazaken en winkels ook verplicht een mondmasker dragen, in sommige gemeenten zelfs in het hele openbare domein. Alleen aan tafel mag het mondmasker af.
5. Het dragen van een mondmasker of, wanneer dit niet mogelijk is omwille van medische redenen, van een gelaatsscherm is verplicht voor het zaalpersoneel. Als een werknemer een medisch attest aanbrengt van een behandelend arts, dan is het de arbeidsarts die oordeelt of dit advies gegrond is. Een gelaatsscherm is evenwel niet volledig gelijkwaardig in termen van bescherming.
6. Het dragen van een mondmasker, of wanneer dit niet mogelijk is omwille van medische redenen, van een gelaatsscherm is verplicht voor het keukenpersoneel. Dus zelfs al hebt u uw keuken zo ingericht dat alle werkplekken zich op minstens 1,5 meter van elkaar bevinden, zal u toch nog mondmaskers, -doeken of gelaatsschermen moeten voorzien.
7. Er is geen enkele bediening aan de bar toegestaan, met uitzondering van eenmanszaken met naleving van een afstand van 1,5 meter.
8. Terrassen en openbare ruimten worden georganiseerd overeenkomstig de voorschriften bepaald door de gemeentelijke overheden en met respect voor dezelfde regels als deze die binnen gelden.
9. Drankgelegenheden en restaurants mogen geopend blijven vanaf het gebruikelijke openingsuur tot één uur ’s nachts, tenzij de gemeentelijke overheid oplegt dat ze eerder moeten sluiten, en moeten vanaf één uur ’s nachts minstens gedurende een ononderbroken periode van vijf opeenvolgende uren gesloten blijven. In de provincie Antwerpen bijvoorbeeld geldt vanaf deze week een sluitingsuur om 23u00 en een avondklok van 23u30 tot 06u00.
10. De contactgegevens van één klant per tafel die zich kunnen beperken tot een telefoonnummer of een e-mailadres, moeten worden geregistreerd bij aankomst en bewaard gedurende 14 dagen teneinde enig later contactonderzoek te faciliteren. Die contactgegevens mogen enkel worden gebruikt voor de doeleinden van de strijd tegen COVID-19, ze moeten worden vernietigd na 14 dagen en de klanten moeten uitdrukkelijk hun akkoord geven. Voor de klanten die dit weigeren wordt de toegang tot de inrichting bij aankomst geweigerd. Het opvragen van contactgegevens werd door de Nationale Veiligheidsraad op 27 juli ook uitgebreid naar wellnesscentra en sportlessen.
In de provincie Antwerpen moeten de contactgegevens gedurende vier weken worden bijgehouden en moeten de gegevens van elke gast worden genoteerd.
De Nationale Veiligheidsraad verstrengde op 27 juli ook de regels voor evenementen. Voor grotere evenementen binnen zullen tot 100 mensen toegelaten worden, buiten gaat het tot 200 mensen. Op deze evenementen zijn mondmaskers verplicht. Andere niet-begeleide activiteiten, zoals huwelijken, banketten, recepties… worden beperkt tot 10 personen. Kinderen jonger dan 12 hoeven niet meegeteld te worden. In verschillende gemeenten worden feesten tijdens de volgende weken volledig verboden en feestzalen gesloten.