Met de steeds wisselende corona-kleurcodes van de FOD Buitenlandse Zaken, zou het zomaar even kunnen dat uw werknemer die terugkeert van een verblijf in het buitenland voor een tijdje preventief in quarantaine wordt geplaatst. Sinds kort bestaan hiervoor specifieke richtlijnen.
Na terugkeer uit een zogenaamd “rood gebied”, een land of streek met veel risico, is men wettelijk verplicht om in quarantaine te gaan én zich op COVID-19 te laten testen. Indien een werknemer in quarantaine wordt geplaatst, moet hij of zij hiervan onmiddellijk de werkgever op de hoogte brengen. De werkgever kan, indien gewenst, om een getuigschrift vragen dat dit staaft. Dit getuigschrift, volgens een recent ter beschikking gesteld model, wordt opgemaakt door de behandelende arts en bevestigt dat de werknemer wel geschikt is om te werken, maar zich niet naar het werk mag verplaatsen.
Zo’n quarantainegetuigschrift kan, behalve na terugkeer uit een risicoland, ook worden afgeleverd wanneer
-
de werknemer in nauw contact is geweest met een geïnfecteerde persoon
-
de werknemer zelf besmet is maar geen symptomen vertoont
-
de medische situatie van de werknemer een risico is, bijv. bij een verzwakt immuunsysteem
Omdat de werknemer niet ziek is, maar enkel preventief wordt verwijderd omdat hij of zij mogelijk een bron van besmetting vormt, kan die wel aanspraak maken op een werkloosheidsuitkering wegens overmacht Covid-19 voor de periode gedekt door het geneeskundige getuigschrift. Wordt hierop geen einddatum vermeld, dan gaat de RVA uit van een tijdelijke werkloosheidsperiode van 14 dagen. De RVA zou wel kunnen beslissen om geen uitkering toe te kennen aan werknemers die wetens willens naar een risicogebied vertrokken. Kan de werknemer zijn of haar werk gewoon van thuis uit blijven uitvoeren, dan is er evenmin sprake van tijdelijke werkloosheid en betaalt de werkgever het normale loon door.
Is de werknemer ziek en vertoont hij of zij ook effectief ziekteverschijnselen, dan zitten we met een arbeidsongeschiktheid en betaalt de werkgever gewaarborgd loon, dat bij een langere ongeschiktheid kan overgaan in een uitkering betaald door de mutualiteit.
Werknemers in tijdelijke werkloosheid mag u normaal gezien niet vervangen door studenten, flexi’s, extra’s of interims. Voor werknemers die in quarantaine worden geplaatst, geldt dit verbod echter niet.
Wie terugkeert uit een “oranje gebied” wordt aangeraden om zich te laten testen alvorens opnieuw naar het werk te gaan. Hier is er dus voorlopig geen sprake van verplichting. Hoewel het sterk wordt afgeraden om naar oranje zones te reizen, kan u als werkgever uw werknemers niet verbieden om naar een risicogebied te reizen. Sterker nog, uw werknemer is niet eens verplicht om u te vertellen wat zijn of haar vakantiebestemming is, al mag u het natuurlijk wel vragen. U mag hem of haar ook de toegang tot het werk niet ontzeggen na terugkeer uit een oranje gebied. U kan uw werknemer wel vragen om zich te laten testen, maar die hoeft daar niet op in te gaan. Een werknemer met een beetje verantwoordelijkheidszin en gezond verstand kan hier echter weinig op tegen hebben. U zou zelfs nog een stapje verder kunnen gaan en met de werknemer overeenkomen dat hij of zij na thuiskomst nog twee weken bijkomende vakantie, onbetaald verlof of recup opneemt alvorens opnieuw aan de slag te gaan.