Ondernemingen die erkend zijn als onderneming in herstructurering of in moeilijkheden kunnen vanaf deze maand gebruik maken van drie nieuwe vormen van arbeidsduurvermindering. Het corona-tijdskrediet is de eerste in de rij.
U kan enkel van corona-tijdskrediet gebruik maken als uw onderneming vooraf door de minister van Werk als onderneming in herstructurering of in moeilijkheden erkend is. Om in aanmerking te komen voor corona-tijdskrediet moet die erkenning ten vroegste op 1 maart 2020 en uiterlijk op 31 december 2020 zijn toegekend. Om de erkenning aan te vragen neemt u contact op met de Algemene Directie Collectieve Arbeidsbetrekkingen van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (
).
Is dat het geval, dan kan een werkgever aan zijn werknemers voorstellen om hun arbeidsprestaties met de helft of met 1/5 te verminderen. Dat is geen verplichting, maar ook geen recht . Voor de vermindering van de prestaties met 1/5 komen enkel voltijdse werknemers in aanmerking, voor de halftijdse vermindering komen alle werknemers in aanmerking die minstens ¾ van een voltijdse baan hebben. In tegenstelling tot het gewone tijdskrediet, is het niet nodig om al gedurende de 12 of 24 voorafgaande maanden te voldoen aan die tewerkstellingsvoorwaarde.
De periode van vermindering duurt minstens één en ten hoogste zes maanden en moet volledig vallen binnen de periode van erkenning als onderneming in moeilijkheden. Meerdere al dan niet aaneensluitende periodes zijn mogelijk, zolang steeds de minimumduur van één maand per periode en de totale maximumduur van zes maanden wordt nageleefd.
Het akkoord om corona-tijdskrediet op te nemen moet schriftelijk worden vastgelegd in een bijlage aan de arbeidsovereenkomst, ten laatste op de dag waarop het tijdskrediet aanvangt.
De verminderde wekelijkse arbeidsduur moet gemiddeld worden nageleefd tijdens de overeengekomen periode van vermindering.
Tijdens de periode van corona-tijdskrediet heeft de werknemer recht op een onderbrekingsuitkering van de RVA, gelijk aan de uitkering bij gewoon tijdskrediet. Die uitkering is forfaitair en dus niet afhankelijk van het loon van de werknemer, maar varieert afhankelijk van de leeftijd en de anciënniteit. Die uitkering ligt wel lager dan de uitkering voor tijdelijke werkloosheid. Een eventuele bijpassing door de werkgever is mogelijk. Het aanvragen van de uitkering gebeurt uiterlijk twee maanden na de aanvangsdatum via het
formulier “C61-Corona-tijdskrediet” dat men kan downloaden op de website van de RVA.
Het corona-tijdskrediet wordt niet aangerekend op het maximale tijdskrediet waarop een werknemer tijdens zijn loopbaan recht heeft.
Bij een eventueel ontslag met verbrekingsvergoeding tijdens het corona-tijdskrediet wordt rekening gehouden met het loon van vóór de vermindering.
Lees ook:
De corona-landingsbaan
Tijdelijke arbeidsduurvermindering voor ondernemingen in moeilijkheden