21 juni '17
Vakantiejobs voor buitenlandse studenten, waarop moet u letten?
U staat er misschien niet altijd bij stil, maar voor buitenlandse studenten die een vakantiejob willen doen gelden dezelfde regels als voor gewone werknemers van buiten Europa. De schoolvakanties vormen hierop een uitzondering. Vergeet echter niet dat de zomervakantie pas op 1 juli begint en niet eerder.
Voor de tewerkstelling van personen van buiten de Europese Economische Ruimte (EER) gelden zeer strenge regels. De EER beslaat de Europese Unie uitgebreid met Ijsland, Noorwegen en Liechtenstein. Niet-EER-onderdanen moeten vóór hun tewerkstelling een aantal documenten kunnen voorleggen zoals een verblijfstitel en een arbeidskaart. Zijn die documenten niet in orde, dan kan de werkgever hier zwaar op gesanctioneerd worden.
Voor buitenlandse studenten zijn de regels in bepaalde gevallen evenwel soepeler.
Voor studenten uit de EER is enkel een geldige verblijfstitel vereist. Ook voor studenten in het bezit van een vestigingsvergunning (gele identiteitskaart) of een vergunning voor onbeperkt verblijf in ons land zijn er geen bijkomende documenten nodig.
Buitenlandse studenten die in België een verplichte stage komen doen in het kader van hun studies zijn ook vrijgesteld van de arbeidskaart en, voor zover hun verblijf in België minder dan 90 dagen duurt, ook van de verblijfstitel.
Voor alle andere studenten gelden de formaliteiten die ook voor gewone buitenlandse werknemers gelden. Behalve tijdens de schoolvakanties (zomer- kerst- en paasvakantie). In deze periodes zijn buitenlandse studenten vrijgesteld van de verplichting om een arbeidskaart aan te vragen op voorwaarde dat ze:
- wettelijk in België verblijven
- ingeschreven zijn in een Belgische onderwijsinstelling voor een opleiding met volledig leerplan.
Buiten de schoolvakanties heeft de buitenlandse student een arbeidskaart C nodig die hij zelf zal moeten aanvragen bij de Dienst Economische Migratie van zijn provincie. Bovendien moet de studentenjob verenigbaar zijn met zijn studies en bedraagt de maximale tewerkstelling 20 uur per week.
Hou er ook rekening mee dat de zomervakantie waarvan hier sprake is pas begint op 1 juli, terwijl de meeste studenten in de laatste week van juni al klaar zijn met hun examens en sommige festivals ook al in juni plaatsvinden!