De tool om de corona-hinderpremie van de Vlaamse overheid aan te vragen is vanaf morgen voor iedereen online toegankelijk.
Wie kan een premie krijgen?
Om gebruik te kunnen maken van de hinderpremie is een
verplichte sluiting vereist
van uw fysieke locatie in Vlaanderen. In de horeca zijn dat o.a. cafés, restaurants, brasserieën, discotheken, koffiebars, foodtrucks,… Zelfs indien u bent overgeschakeld op take away of delivery blijft u aanspraak maken op de hinderpremie.
Traiteurs, frituren, broodjeszaken, pitabars,… blijven open voor afhaal. Hotels blijven open zonder toegang tot het restauratiegedeelte. Hier is het niet helemaal duidelijk of en wanneer zij in aanmerking komen voor de premie. Wij hebben de vraag gesteld en houden u op de hoogte van het antwoord.
Alle winkels andere dan voedingswinkels, nachtwinkels, dierenvoedingswinkels, apotheken, krantenwinkels en tankstations zijn verplicht gesloten.
Ook ambulante activiteiten (bv. marktkramers) en foorkramers die getroffen worden door het sluiten van een openbare markt of openbare kermis waarop zij normaal aanwezig zijn, komen in aanmerking voor een corona hinderpremie.
Hoeveel bedraagt de premie?
De hinderpremie bedraagt
4.000 euro per exploitatiezetel die verplicht moet sluiten, voor zover er minstens één voltijds personeelslid, ingeschreven bij de Rijksdienst voor de Sociale Zekerheid (RSZ), tewerkgesteld is. Indien een onderneming meerdere exploitatie- of uitbatingszetels heeft, wordt het aantal premies beperkt tot maximaal vijf per onderneming.
Als een onderneming vanaf 6 april nog steeds alle dagen gesloten moet blijven, krijgt ze voor elke bijkomende sluitingsdag een bijkomende sluitingspremie. Deze bedraagt € 160 per verplichte sluitingsdag die samenvalt met een normale openingsdag zoals die van toepassing was voor 14 maart 2020
De hinderpremie kan perfect gecombineerd worden met andere maatregelen.
Wanneer vraagt u de premie aan?
Vanaf vrijdag 27 maart staat de
aanvraaglink open voor iedereen. Er is echter geen haast bij.
U hebt de tijd tot en met 19 mei.
Hoe vraagt u de premie aan?
Volg de procedure op de website van Vlaio. De procedure is heel eenvoudig, u doorloopt vier schermen. Inloggen doet u met u met uw eID, itsme of een federaal token.
Zorg ervoor dat u volgende gegevens bij de hand hebt:
-
eID én eID pincode (of een andere digitale sleutel)
-
Een actief Belgisch rekeningnummer waarop de premie kan betaald worden
-
Uw gewone openingsdagen, zoals van toepassing voor de coronavirusmaatregelen
-
Uw rechtsvorm (bijvoorbeeld eenmanszaak, BV, NV, ….)
-
Voor eenmanszaken en zelfstandigen:
- weten welk zelfstandigheidsstatuut u hebt : hoofdberoep of bijberoep?
- in geval van bijberoep: betaalt u sociale bijdragen zoals een hoofdberoep?
-
Het website adres (url) van uw onderneming als u er eent hebt (in http:// en https:// -formaat)
Hoe verloopt de procedure?
Vlaio zal uw aanvraag onderzoeken en meldt u zo snel mogelijk haar beslissing per mail. Het bedrag wordt daarna op uw rekening gestort. Over de doorlooptijd kan weinig gezegd worden. Men hoopt op
twee weken, maar gezien het enorme aantal te verwachten aanvragen kan dit uiteraard iets langer duren.
Problemen tijdens het aanvragen?
Ondervind u technische problemen? Contacteer het
gratis nummer 1700. Zij helpen u verder.