Stel u wenst uw werknemers de volgende maanden een extraatje te geven bovenop hun werkloosheidsuitkering. Niet eenvoudig nu er ook bij u geen geld meer binnenkomt, maar kan het? Hoe doet u het? En waarmee moet u rekening houden?
De volgende maand of maanden vallen uw werknemers terug op een werkloosheidsuitkering die 70% bedraagt van hun normale loon. Ze betalen hierop weliswaar geen sociale zekerheidsbijdragen en recent is hier nog een bijkomend bedrag van 5,63 euro per dag bijgekomen, maar voor werknemers die meer dan 3.000 euro bruto verdienen, of die elke maand rekenden op netto overuren, kan het verschil toch groot zijn.
U mag als werkgever een bedrag bovenop een uitkering betalen. We spreken in dit geval van een aanvulling op een sociaal voordeel. De RSZ aanvaardt echter maar een aantal uitkeringen waarbij dit is toegestaan. Tijdelijke werkloosheid is er daar één van.
Daarnaast zijn er nog een aantal andere voorwaarden waarmee u rekening moet houden. Die zijn eerder vaag omschreven. Zo mag het toekennen van het voordeel er niet toe leiden dat de werknemer zijn uitkering verliest. Het toegekende voordeel moet ook duidelijk het karakter van een aanvulling hebben.
Concreet komt het erop neer dat u duidelijk afspreekt om welke reden u de bijpassing geeft, in dit geval de tijdelijke werkloosheid wegens het coronavirus. Daarnaast mag ook het bedrag van de bijpassing niet te groot zijn. Preciese maxima worden hier niet bepaald, maar doorgaans gaat men ervan uit dat het bedrag van de bijpassing niet groter mag zijn dan de uitkering zelf en dat de werknemer in geen geval door de combinatie netto meer mag verdienen dan zijn normale loon vóór de tijdelijke werkloosheid. U moet er ook voor zorgen dat u, door het toekennen van een bijpassing, niet discrimineert tussen werknemers.
Het voordeel van zo’n aanvulling op een sociaal voordeel is dat er geen sociale zekerheidsbijdragen op hoeven betaald te worden, maar wel belastingen.
Tijdelijke ruling over onkostenvergoeding thuiswerk mogelijk