Werkplekleren, ook bekend als duaal leren, moet nog meer uitgroeien tot een volwaardige leerweg nu de traditionele onderwijsvormen er niet meer in slagen om de verwachtingen van de snel groeiende arbeidsmarkt in te vullen. Syntra Vlaanderen en VDAB gaan daarom nauwer samenwerken. Dat resulteert vanaf volgend schooljaar in een aanbod van meer dan vijftig studierichtingen. Bovendien worden vanaf deze zomer de regels rond vakantiewerk voor jongeren uit het duaal leren versoepeld.
Wie ouder is dan 15 kan via duaal leren zijn schoolopleiding combineren met een praktijkopleiding in een bedrijf. Op die manier kan ook wie niet meteen gemaakt is voor de schoolbanken zijn diploma secundair onderwijs behalen én al meteen wat bijverdienen.
Afgelopen schooljaar boden 83 scholen in Vlaanderen duaal leren aan. Volgend schooljaar zullen dat er meer dan 180 zijn. Voor de horeca zitten daar bijvoorbeeld opleidingen bij voor grootkeukenhulpkok en –kok, hulpkelner en kelner, hulpkok en kok, medewerker snackbar-taverne, medewerker kamerdienst en hotelreceptionist.
Indien u met uw bedrijf zo’n leerling aan het werk wil zetten zal u eerst aan een aantal erkenningsvoorwaarden moeten voldoen. Vervolgens betaalt u een maandelijkse leervergoeding van 453 tot 539 euro per maand voor een potentiële nieuwe medewerker die u zelf kan helpen ontwikkelen en versterken.
Bovendien mogen vanaf dit jaar uw leerlingen in de zomermaanden juli en augustus ook als jobstudent bij u aan de slag. Vorig jaar werd reeds beslist dat leerlingen in een alternerende opleiding een studentenovereenkomst konden sluiten op momenten dat ze niet op school of op de werkplek moesten zijn, maar wel uitsluitend bij een andere werkgever dan waar ze hun praktische opleiding volgen. Die laatste voorwaarde heeft de RSZ onlangs afgezwakt voor de zomervakantie.
Lees ook:
Een leerling uit het duaal leren opleiden