Sinds 1 september 2019 werd het systeem van Betaald Educatief Verlof (BEV) in Vlaanderen vervangen door het Vlaams Opleidingsverlof (VOV). Wie tijdens het schooljaar 2018-19 al een meerjarige opleiding volgde die tijdens het komende schooljaar 2020-21 verder loopt, kan echter kiezen van welk van beide systemen hij gebruik wenst te maken.
Sinds 1 september 2019 heeft elke werknemer uit de privésector in Vlaanderen onder bepaalde voorwaarden recht op Vlaams Opleidingsverlof. Zo moet men in september van het schooljaar minstens 50% tewerkgesteld zijn in de privésector in het Vlaams Gewest. Was dat tewerkstellingspercentage lager dan 50%, dan wordt gekeken naar de maand waarin de werknemer met de opleiding startte. Is het ook daar lager, dan is er geen recht. De opleiding die de werknemer volgt moet geregistreerd zijn in de Vlaamse opleidingsdatabank en minstens 3 studiepunten of 32 contracturen bedragen of moet een loopbaangerichte opleiding zijn.
Het aantal uren opleidingsverlof dat een werknemer kan opnemen, hangt af van de gevolgde opleiding. Per schooljaar is dit beperkt tot maximaal 125 uur. Het exacte aantal uren kan u eenvoudig berekenen via een
online simulator. Voor de uren behoudt de werknemer zijn loon tot een grensbedrag van 2.928 euro bruto per maand.
De overgang van BEV naar VOV verliep evenwel niet abrupt, maar was uitdovend. Dat wil zeggen dat wie tijdens het schooljaar 2018-19 een meerjarige opleiding volgde die nog steeds verder loopt in het schooljaar 2020-21, de keuze heeft van welke van de twee systemen hij gebruik wenst te maken. Het BEV kan verder gezet worden tot en met 31 december 2021.
Waarom zou een werknemer voor het BEV kiezen zolang het nog kan? Als er BEV wordt opgenomen, dan blijven de regels van dat systeem gelden. Zo komen deeltijders ook onder de 50% proportioneel in aanmerking. De lijst met toegelaten opleidingen is ook niet helemaal hetzelfde. En het maximum aantal op te nemen uren verschilt. Van 80 uur voor een algemene opleiding tot 180 voor een beroepsopleiding, bachelor of master. De verloning is wel in beide systemen hetzelfde.