Een arts die nogal lichtzinnig medische attesten lijkt uit te schrijven of een doktersbriefje dat de werknemer zelf in mekaar heeft geknutseld. In beide gevallen spreken we van “valse medische attesten”, maar wat kan u er als werkgever aan doen?
Volgens de definitie van de Orde der Artsen is een medisch attest “een getuigschrift dat een feit van medische aard vaststelt en bevestigt op grond van eigen ondervraging en onderzoek". Het medisch attest dient vanzelfsprekend volledig waarheidsgetrouw te zijn en houdt alleen medische vaststellingen over de patiënt zelf in." Een arts die een medisch attest opstelt zonder de patiënt voorafgaandelijk te hebben onderzocht of die doelbewust foutieve feiten van medische aard vermeldt, riskeert een tuchtsanctie (bijv. schorsing voor een jaar) en strafrechtelijke vervolging wegens valsheid in geschrifte. Ook het antidateren van een attest valt hieronder. Een attest retroactief uitschrijven, kan dan weer wel. De ziektedagen die aan het attest voorafgaan hoeft u in dat geval, volgens bepaalde rechtspraak, niet te betalen.
Het is echter niet omdat u als werkgever de juistheid van een medisch attest in twijfel trekt, dat dit ook het geval is. Als werkgever heeft u meestal geen medische achtergrond en bijgevolg geen “appreciatierecht”. Met andere woorden: u kan niet oordelen over de ongeschiktheid van een werknemer, dat kan enkel een arts. Trekt u de juistheid van een medisch attest in twijfel, dan bestaat de mogelijkheid om dit door een controlearts te laten verifiëren. Maar wellicht levert ook dit voor u niet het gewenste resultaat op. Bent u heel zeker van uw stuk dan kan u steeds even met de arts bellen. De kans dat die de fout zal toegeven is klein, maar het zorgt er misschien wel voor dat er geen volgende keer meer komt.
Een tweede vorm van valse attesten zijn de documenten die door een werknemer zelf in mekaar worden geknutseld of waarop bijvoorbeeld met de datums is geknoeid. Met een fotobewerkingsapp is dat tegenwoordig een koud kunstje. Ook in dit geval gaat het om schriftvervalsing: fraude niet enkel ten opzichte van de werkgever, maar ook van de arts en soms ook het ziekenfonds. Om het risico op vervalste documenten te verkleinen, vraagt u uw werknemer om ten laatste op het moment van de werkhervatting steeds het originele attest af te geven, ook al stuurde hij het reeds digitaal door. Vertrouwt u het zaakje niet helemaal, contacteer dan de arts die het attest zou hebben uitgeschreven. Blijkt het een vervalst attest, laat de arts dit dan nog even per mail bevestigen.
Een vals medisch attest wil uiteraard zeggen dat u geen gewaarborgd loon verschuldigd bent. Fraude met medische documenten volstaat voor een ontslag om dringende reden, op voorwaarde dat u over voldoende bewijzen beschikt.
Lees ook:
De controle-arts bevestigt het medisch attest niet
Wat met laattijdige doktersbriefjes
Het ene doktersattest is het andere niet