Wat doet een arbeidsarts? Wat doet de preventieadviseur psychosociale aspecten? Bent u verplicht om een arbeidsarts en een preventieadviseur te hebben? Wie zijn uw arbeidsarts en preventieadviseur? Op de eerste vragen vindt u hieronder een antwoord, om te weten wie de arbeidsarts en preventieadviseur zijn voor uw onderneming, bestaat sinds kort een handige app.
Wat doet een arbeidsarts?
Eén van uw taken als werkgever is te waken over de gezondheid en het welzijn van uw medewerkers. De arbeidsarts of bedrijfsarts staat u bij in deze taak. Het aanbieden van arbeidsgeneeskunde is een verplichting voor de werkgever. Grote ondernemingen hebben soms zelf een bedrijfsarts in dienst, maar de meeste werkgevers maken hiervoor gebruik van een externe dienst voor preventie en bescherming. Naast een arbeidsarts heeft zo’n dienst nog andere deskundigen in dienst die gespecialiseerd zijn in de relatie tussen werk en gezondheid. Denken we hierbij aan een ergonoom, een preventieadviseur psychosociale aspecten en verpleegkundigen.
De arbeidsarts houdt zich onder meer bezig met de preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten, medische onderzoeken, werkpostonderzoeken, werkgerelateerde problemen zoals stress en burn-out,… Tijdens de corona-periode kwam de arbeidsarts vooral in het nieuws als de persoon die bij corona-besmettingen op de werkvloer een actieplan moet opstellen, hoogrisico-contacten moet opsporen, verplichte quarantaine kan voorschrijven en testen kan uitvoeren. De arbeidsarts is ook de persoon die een werknemer zal onderzoeken en uiteindelijk een beslissing zal nemen in het kader van een re-integratieonderzoek dat mogelijk tot een ontslag omwille van medische overmacht kan leiden.
Een arbeidsarts mag niet verward worden met een controlearts die u naar een zieke werknemer kan sturen wanneer u twijfelt aan de juistheid van diens medisch attest.
De Preventieadviseur Pyschosociale Aspecten
Naast een arbeidsarts moet elke werkgever ook beschikken over een Preventieadviseur Psychosociale Aspecten (PaPA). Ook deze maakt deel uit van de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, of in grote bedrijven van een eigen interne dienst.
De PaPA is vooral gespecialiseerd in de psychosociologie van het werk. Vrij vertaald het mentale welzijn. Zijn of haar taak bestaat uit het bemiddelen bij conflicten, pesten, ongewenst seksueel gedrag, geweld,…
Wie zijn uw arbeidsarts en PaPA?
Werknemers hebben het recht om hun arbeidsarts en PaPA te raadplegen in verband met klachten die werkgerelateerd zijn. Niet elke werknemer is daarvan op de hoogte. Ook als werkgever kan u uw externe dienst raadplegen wanneer u vragen hebt over welzijn en gezondheid. De gegevens van uw externe dienst moeten daarom in uw arbeidsreglement vermeld staan.
Al uw gezondheidsinfo op één plaats
Om het nog eenvoudiger te maken en om de drempel te verlagen kan elke werknemer sinds kort de naam en contactgegevens van zijn arbeidsarts en preventieadviseur terugvinden op de website
www.mijngezondheid.belgie.be onder de rubriek “Werk en gezondheid”. Eenvoudig inloggen met de e-ID volstaat en de juiste gegevens verschijnen meteen op het scherm.
Mijngezondheid.be is het online gezondheidsportaal van de overheid waarop elke burger toegang heeft tot persoonlijke gegevens over zijn gezondheid en tot informatie over gezondheid in het algemeen. U vindt er bijvoorbeeld uw COVID-vaccinatiegegevens en kan er uw COVID-certificaat en –Safe Ticket downloaden. U kan er de recentste COVID-maatregelen terugvinden en online een apspraak maken voor een test. Maar u kan er ook uw dossier bij het ziekenfonds raadplegen, een wilsverklaring voor orgaandonatie invullen, huisartsen en apothekers van wacht opzoeken (handig bij een arbeidsongeval) en betrouwbare informatie over de Nutri-Score terugvinden.
Meer info over de externe dienst voor preventie en bescherming.