Schrik niet als u vanaf deze maand een bijdrage van het Groeipakket op uw bankrekening ontvangt. Deze nieuwe Vlaamse kinderbijslag vervangt vanaf 1 januari 2019 de oude federale tegemoetkoming. Uit een rist nieuwe regels pikten we voor u de versoepeling van de studentenarbeid.
Bij de zesde staatshervorming werd ook de kinderbijslag geregionaliseerd. Die wijzigingen gingen op 1 januari 2019 in. Vanaf dat ogenblik hanteert elke regio in België zijn eigen systeem van kinderbijslag met eigen regels en bedragen. Alleen in Brussel gaat de hervorming pas vanaf 2020 in. Het domicilie van het kind bepaalt het systeem dat van toepassing is.
In Vlaanderen maakt de kinderbijslag vanaf Nieuwjaar plaats voor “
Het Groeipakket”. Op 8 februari kregen 900.000 gezinnen in Vlaanderen voor het eerst deze Vlaamse variant van de kinderbijslag op hun rekening gestort.
Goed om weten als werkgever is dat de nieuwe regels het een pak eenvoudiger maken voor studenten die willen bijverdienen. Tot vorig jaar mochten studenten ouder dan achttien jaar niet meer dan 240 uren per kwartaal werken om hun kinderbijslag te behouden. Alleen tijdens het derde kwartaal, de zomervakantie, mochten studenten onbeperkt werken. Wie te veel werkte, verloor zijn kinderbijslag voor het volledige kwartaal.
Vanaf dit jaar zijn deze kwartaalgrenzen voorgoed verleden tijd. Zoals u weet mag een student gedurende 475 uren per jaar als student werken aan verlaagde sociale zekerheidsbijdragen. Deze uren tellen voortaan helemaal niet meer mee voor de kinderbijslag!
Enkel wanneer de jongere, naast of bovenop zijn prestaties als jobstudent, ook nog met een gewone arbeidsovereenkomst of als extra werkt, staat er nog wel een begrenzing op zijn prestaties. Met name 80 uur per maand. Heeft de jongere toch meer uren gedaan, dan verliest hij ook niet meer de kinderbijslag voor het hele kwartaal, maar enkel voor de maand waarin hij over het toegelaten aantal uren ging.
Het inkomen van de student/jongere heeft geen invloed op de kinderbijslag. Het beïnvloedt wel nog steeds het al dan niet fiscaal ten laste blijven van de ouders en het persoonlijk onderhevig zijn aan belastingen. Op dat vlak wijzigt er dus niets.
Voortaan worden ook de inkomsten uit alternerende opleiding voor leerlingen gedomicilieerd in Vlaanderen niet langer als winstgevende activiteit beschouwd.
Lees ook:
Aansluiting kinderbijslagfonds als werkgever niet langer verplicht