Werknemers die op meer dan 1 km van het werk wonen en gebruik maken van een vervoermiddel om zich naar het werk te verplaatsen, hebben in pc 302 recht op een woon-werkvergoeding. De maximale vergoeding voor verplaatsingen per fiets, de meest ecologische oplossing, bedraagt vanaf dit jaar 0,24 euro.
In ons land is er geen algemene verplichting om een vergoeding te betalen aan werknemers die met de fiets naar het werk komen. In de horecasector werd die verplichte fietsvergoeding wel in een cao gegoten. In andere sectoren is de werkgever vrij om deze vergoeding al dan niet toe te kennen.
Wat de cao in pc 302 niet voorziet is een automatische koppeling aan het maximaal vrijgestelde bedrag. Zo werd de vergoeding enkele jaren geleden op 0,22 euro vastgelegd. In principe kan u dat bedrag aanhouden en hoeft u de vergoeding dus niet op te trekken naar 0,24 euro.
De fietsvergoeding is echter een interessante loonoptimalisatie omdat zij tot dat maximumbedrag vrijgesteld is van zowel belastingen als RSZ. Bovendien worden, in tegenstelling tot de wagen, de kilometers heen én terug gerekend. Een werknemer die dagelijks 10 kilometer – 5 heen en 5 terug – naar het werk peddelt, verdient op die manier al gauw 45 euro per maand extra, die u evenveel kosten!
Bent u op zoek naar een slimme manier om een werknemer een extraatje uit te betalen, dan kan u de fietsvergoeding zelfs combineren met een bedrijfsfiets. Het principe is eenvoudig. U koopt of least een fiets die u gratis aan uw werknemer ter beschikking stelt. De enige voorwaarde is dat die werknemer de fiets ook daadwerkelijk “op regelmatige basis” gebruikt voor zijn woon-werkverplaatsingen. Dat hoeft niet elke dag te zijn en is dus perfect te combineren met bijv. een abonnement voor het openbaar vervoer.
Net zoals bij de bedrijfswagen, hebt u voor de bedrijfsfiets eveneens de keuze tussen aankoop of leasing. Wie even zoekt vindt hiervoor tegenwoordig verschillende formules, al dan niet met inbegrip van onderhoud en verzekeringen. De kost van de aankoop of lease is voorlopig nog fiscaal aftrekbaar tegen 120%. Hetzelfde geldt voor alle bijkomende kosten zoals fietsenstalling, onderhoud, aankoop van een slot,…
Het gebruik van de fiets, ook privé, is eveneens vrij van belastingen en RSZ. Dat maakt de fiets 2,5 tot 3 keer goedkoper dan dezelfde waarde in brutoloon (opslag of bonus). Bij aankoop stelt de fiscus een afschrijvingstermijn van drie jaar voorop. Daarna kan u de fiets voor een symbolisch bedrag aan uw werknemer verkopen.
Reizen met trein, tram en bus wordt vanaf februari weer duurder