Sinds vorig jaar kan u uw werknemers op een fiscaalvriendelijke manier laten meedelen in de winst van uw bedrijf. Er kwam echter geen stormloop op die nieuwe “winstpremie”. Deels omdat de wetgeving op bepaalde punten te onduidelijk was. Die onduidelijkheden worden nu weggenomen, maar veel verandert er in de praktijk niet.
De mogelijkheid om werknemers te laten deelnemen in de winst werd in 2001 reeds in een wettelijk kader gegoten met de werknemersparticipatie. De winstpremie moest vanaf 1 januari 2018 dat weinig succesvolle systeem nieuw leven inblazen. De winstpremie is onderworpen aan een bevrijdend belastingtarief van 7% en daardoor fiscaal interessant. De werknemer betaalt er wel de normale RSZ-bijdragen van 13,07% op. Aan werkgeverszijde betaalt u geen sociale zekerheidsbijdragen, wel vennootschapsbelasting op de premie.
De winstpremie valt hierdoor net iets minder gunstig uit dan de niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen (cao 90), die is vrijgesteld van belastingen, maar is wel veel voordeliger dan een normale brutobonus. Die verschillende bonussen mogen overigens onderling gecombineerd worden.
Wie gebruik wenst te maken van de winstpremie moet zich wel aan een aantal regels houden. Zo betreft het een collectief voordeel, in die zin dat alle werknemers binnen de onderneming dezelfde premie moeten ontvangen (“identieke premie”). U kan echter ook een opdeling maken in groepen op basis van zes criteria waarvan anciënniteit, functie en weddeschaal de belangrijkste zijn (“gecategoriseerde premie”).
Er bleven echter nog verschillende onduidelijkheden die vanaf dit jaar worden opgehelderd.
Zo staat nu buiten kijf dat de winstpremie niet onder het loonbegrip valt. De winstpremie is bijgevolg uitgesloten van eindejaarspremie, vakantiegeld en verbrekingsvergoeding.
De winstpremie mag voortaan ook ondubbelzinnig geproratiseerd worden op basis van het arbeidsregime (voltijds-deeltijds).
U mag ook werknemers uitsluiten die zelf ontslag nemen en die ontslagen worden omwille van dringen reden tijdens het boekjaar waarop de premie betrekking heeft.
Er werd ook verduidelijkt welke afwezigheden al dan niet worden gelijkgesteld met arbeidsprestaties. Het gaat hierbij om alle afwezigheden gedurende dewelke de werknemer zijn recht op loon behoudt, moederschapsrust, vaderschapsverlof, adoptie- en pleegverlof en de dagen arbeidsongeschiktheid (ziekte en (arbeids-)ongeval) gedekt door gewaarborgd loon.
U dient deze regels wel duidelijk op te nemen in een cao of toetredingsakte (wanneer het een gecategoriseerde premie betreft) of in het proces verbaal van de algemene vergadering (bij identieke premies).
Welke documenten zijn vereist voor de aanvraag van een single permit?