Vanaf 1 januari 2013 is pensioensparen ook in de horeca geen loos begrip meer. Als werkgever financiert u voortaan, via bijkomende patronale bijdragen, het aanvullend pensioen van uw werknemers. Tot eind 2014 is dat 0,5% van het maandloon, vanaf 2015 wordt dit opgetrokken tot 1%. Dat kon u eerder reeds lezen op onze website.
Als werkgever bent u echter vrij om de aanvullende pensioenbijdrage van uw werknemers op eigen initiatief te verhogen. Waarom u dat zou doen? Daar zijn verschillende goede redenen voor.
In de eerste plaats biedt aanvullende pensioenopbouw zowel voor de werkgever als voor de werknemer bijzonder interessante fiscale en parafiscale voordelen.
Als werkgever betaalt u slecht 4,4% belastingen en 8,86% rsz-bijdrage op uw aanvullend pensioenplan. De werknemer betaalt slechts 10% belastingen (+ gemeentelijke opcentiemen) op zijn pensioenkapitaal, op voorwaarde dat hij het niet opneemt voor de wettelijke pensioenleeftijd. Momenteel ligt die nog steeds op 65 jaar.
Met andere woorden: voor een derde minder kosten, houdt uw werknemer bijna 2,5 keer meer over dan wanneer u eenzelfde bedrag als normaal loon zou betalen. Als dat geen interessante vorm van loonoptimalisatie is !
Bovendien werken de meeste pensioenplannen met winstdeelname en/of intresten, waardoor de nettowinst voor uw werknemers nog hoger kan oplopen. Geen wonder dat zoveel werkgevers hun werknemers nu reeds een aanvullend pensioen aanbieden.
Enige nadeel is dat het gaat om een uitgesteld loon. Uw werknemers zullen wel even geduld moeten hebben eer ze hun pensioenkapitaal kunnen innen. Ieder nadeel heb echter zijn voordeel. Het wettelijk pensioen alleen kan een gepensioneerde onmogelijk het behoud van zijn levensstijl garanderen. Bovendien weet iedereen dat het huidige pensioenstelsel zwaar onder vuur ligt. Een aanvullend pensioen is dus al lang geen overbodige luxe meer.
Een interessant aanvullend pensioenplan geeft u, als werkgever, tenslotte ook een beduidend voordeel op de concurrentie voor het aantrekken en behouden van bekwame medewerkers.
Hoe begint u eraan? Voor het opstellen van een pensioenplan neemt u best een verzekeringsmakelaar onder de arm. Nagenoeg alle verzekeringsmaatschappijen bieden pensioenplannen aan in diverse vormen.
U dient hierbij wel enkele regeltjes in acht te nemen. Zo moet een pensioenplan in principe collectief zijn. D.w.z. voor alle of voor bepaalde groepen van werknemers. Onder bepaalde voorwaarden zijn echter ook individuele pensioentoezeggingen voor een bepaalde werknemer mogelijk.
Ook de hoogte van de storting in het pensioenplan is beperkt. Al kan u er doorgaans zonder problemen tot 6% van het brutoloon in kwijt. En dan spreken we toch al gauw om een aardig bedrag.
En natuurlijk mag u enkel het gedeelte van het loon boven barema door een pensioenregeling vervangen.
Voor meer informatie over deze en andere verzekeringsproducten verwijzen wij u graag door naar Verzekeringsgroep Materné. (
)
Wil u meer weten over andere mogelijkheden van loon-optimalisatie? Neem snel contact met ons op via
of
03/286.95.83 en ontdek hoeveel u kan besparen op uw loonkost.
Lees ook:
Ook nieuw vanaf 1 januari 2013: het sectoraal pensioenplan voor de horeca.