Op 21 oktober keurde de ministerraad een ontwerp van koninklijk besluit goed dat betaald rouwverlof voor zelfstandigen mogelijk maakt bij het overlijden van een familielid. Rouwverlof bestaat nu al voor werknemers en ambtenaren.
In de nieuwe regeling zullen ook zelfstandigen hun beroepsactiviteit tijdelijk kunnen onderbreken naar aanleiding van het overlijden van een familielid. Net zoals dat voor werknemers het geval is, zal ook de zelfstandige in zulke gevallen tien dagen rouwverlof kunnen opnemen.
Het rouwverlof kan enkel worden opgenomen voor het overlijden van de volgende familieleden:
-
de echtgenoot of samenwonende partner;
-
een natuurlijk kind of adoptiekind of het natuurlijk kind of adoptiekind van de echtgenoot of de samenwonende partner;
-
een pleegkind in het kader van langdurige pleegzorg of een pleegkind van de echtgenoot of samenwonende partner.
Het rouwverlof staat zowel open voor zelfstandigen in hoofdberoep (met inbegrip van helpers en meewerkende echtgenoten) als voor zelfstandigen in bijberoep en voor zelfstandigen die nog actief zijn na de wettelijke pensioenleeftijd en voorlopige bijdragen verschuldigd zijn die minstens gelijk zijn aan de minimumbijdragen voor zelfstandigen in hoofdberoep.
Om gebruik te kunnen maken van het rouwverlof moet de zelfstandige aan de volgende voorwaarden voldoen:
-
gedurende twee kwartalen voorafgaand aan het kwartaal van het overlijden én gedurende de kwartalen waarin de activiteit werd onderbroken sociale bijdragen betaald hebben;
-
de voorlopige sociale bijdragen betaald hebben;
-
de beroepsactiviteit tijdelijk onderbreken in de periode die begint op de dag van het overlijden en eindigt op de laatste dag van het vierde kwartaal dat volgt op het kwartaal van het overlijden.
De onderbrekingsuitkering bedraagt 85,77 euro per dag.
Om de uitkering te bekomen moet de zelfstandige een aanvraag indienen bij zijn sociaal verzekeringsfonds en dit uiterlijk op de laatste dag van het vierde kwartaal volgend op het kwartaal van het overlijden van het familielid.
Voor bijkomende inlichtingen neemt u best contact op met uw sociaal verzekeringsfonds.