Een studentenovereenkomst wordt steeds voor bepaalde duur afgesloten. De overeenkomst neemt dus automatisch een einde bij het verstrijken van de overeengekomen termijn, zonder dat u hiervoor bijkomende actie moet ondernemen. Maar wat als u er vroeger een punt achter wil zetten?
Wenst u of de student de overeenkomst vóór die datum te beëindigen, dan kan dat door middel van een verkorte opzeggingstermijn. De duur van die opzeggingstermijn hangt af van de duur van de verbintenis. Met de “duur van de verbintenis” wordt de duur van de tewerkstelling bedoeld van de dag van de indiensttreding tot de dag van het ontslag en niet de overeengekomen contractduur.
Is de student 1 maand of minder in dienst, dan bedraagt de opzeggingstermijn 3 dagen in geval van ontslag door de werkgever en 1 dag in geval van ontslag door de student. Is de student al langer aan de slag, dan bedraagt de opzeggingstermijn respectievelijk 7 en 3 dagen.
Voor het betekenen van de opzeg gelden dezelfde regels als voor een gewone werknemer. U verstuurt de aangetekende opzegbrief ten laatste op woensdag zodat de opzeg op maandag kan ingaan. Voor elk ontslag is een gegronde reden vereist. In tegenstelling tot gewone werknemers, vormen zeven dagen ononderbroken arbeidsongeschiktheid wegens ziekte of ongeval bij de studentenovereenkomst een voldoende reden voor ontslag.
In één geval kan het zelfs nog korter en is er geen reden vereist. Tijdens de proeftijd kunnen zowel de werkgever als de student de overeenkomst beëindigen zonder opzeg of verbrekingsvergoeding. De drie eerste effectieve arbeidsdagen van elke studentenovereenkomst worden automatisch als proeftijd beschouwd, zelfs al wordt dat niet in het document vermeld. De duur van de proeftijd is vast en kan niet verlengd worden. Voor de verbreking zijn er geen vormvereisten, maar net zoals bij elk ontslag zorgt u best voor de nodige bewijzen op papier.
Tot slot kan elke studentenovereenkomst natuurlijk ook in onderling akkoord worden beëindigd. Ook hier zorgt u voor een duidelijk en door beide partijen ondertekend document.
In tegenstelling tot een gewone, voltijdse arbeidsovereenkomst die in principe ook mondeling kan afgesloten worden, moet er bij studenten altijd een schriftelijke, ondertekende overeenkomst bestaan. Is die er niet of bevat die niet alle verplichte vermeldingen, dan zijn de normale opzeggingstermijnen voor een contract van onbepaalde duur van kracht, tenzij u kan aantonen dat het ontbreken van bepaalde vermeldingen de student geen enkele schade berokkenen.
Uw werknemer heeft een arbeidsongeval bij zijn flexi-werkgever