27 juni '17
De activeringsstage voor werkzoekenden met beperktere toegang tot de arbeidsmarkt
Vlaanderen heeft er weer een nieuw soort stage bij. De activeringsstage richt zich op werkzoekenden bij wie een medisch, mentaal, psychisch, psychiatrisch of sociaal probleem de inschakeling op de arbeidsmarkt verhindert.
De instapstage bestaat sinds enkele maanden en bereidt de werkzoekende voor op een bepaald werk door zijn algemene basisvaardigheden te versterken en de drempels weg te nemen die zijn inschakeling op de arbeidsmarkt in de weg zouden kunnen staan. Voordien bestonden ook reeds gelijkaardige VDAB-stages in het kader van activeringsbegeleiding, zonder duidelijk juridisch kader. Dat is er nu dus wel.
Naargelang de ingeschatte afstand tot de arbeidsmarkt kan de activeringsstage maximaal 6 maanden duren. De stage kan niet verlengd worden. In tegenstelling tot de meeste andere stagevormen is deze stage niet van bij aanvang gericht op een betaalde tewerkstelling na afloop. Het aantal uren hangt ook weer af van de individuele capaciteiten van de stagiair en wordt gradueel opgebouwd.
Voor aanvang van de stage wordt een overeenkomst afgesloten tussen de VDAB, de stagiair en de werkgever. Bij aanvang wordt de beginsituatie van de werkzoekende in kaart gebracht, na afloop wordt een opleidingsplan opgesteld voor de verdere inschakeling op de arbeidsmarkt. Tijdens de duur van de activeringsstage wordt de stagiair regelmatig opgevolgd door de VDAB. De werkgever staat in voor de begeleiding op de werkvloer.
De activeringsstage is een onbezoldigde stage. De onkostenvergoedingen waarop de werkzoekende tijdens de activeringsstage recht heeft zijn volledig ten laste van de VDAB.