De beroepsinlevingsovereenkomst heeft tot doel een 'minimale' omkadering te scheppen voor stage - of opleidingsformules die niet door enige andere regelgeving worden gedekt. De minimumvergoeding varieert van 480 EUR tot 751 EUR/maand.
Het voorwerp van de beroepsinlevingsovereenkomst is niet het leveren van arbeidsprestaties tegen loon in een band van ondergeschiktheid ten overstaan van een werkgever, maar wel de opleiding, namelijk het leren van praktische vaardigheden door zich "in te leven" in het ondernemingsleven en door taken uit te voeren die kunnen opgenomen worden in het produktieproces van de onderneming
Een beroepsinlevingsovereenkomst is volgens de RSZ geen arbeidsovereenkomst.
Indien de finaliteit van de stageovereenkomst het opdoen van praktijkervaring is in het kader van een opleiding, kan men bezwaarlijk spreken van arbeidsprestaties en moet een stagiair dan ook niet onderworpen worden aan het socialezekerheidsstelsel van de werknemers.
Ook een werkloze kan opgeleid worden met een BIO baan zonder dat deze persoon tijdens de stage zijn werkloosheidsuitkering verliest. De BIO baan vergoeding is immers geen loon maar een opleidingsvergoeding. De werkloze is geen werknemer maar een leerling.
Elke individuele aanvraag om het kunnen volgen van een beroepsinlevingsovereenkomst tijdens werkloosheid dient met een formulier C94A aangevraagd te worden via de uitbetalingsinstelling van betrokkene.
Wat de Dimona-aangifte betreft, is het zo dat deze steeds verplicht is voor de stagiairs met een beroepsinlevingsovereenkomst, ongeacht of de werkgever hen in zijn DmfA-aangifte opneemt of niet (type OTH)
In de huidige stand van zaken is de werkgever bij gebrek aan een wettelijke regeling voorlopig dus niet verplicht de stagiairs met een beroepsinlevingsovereenkomst aan te geven in de DmfA aangifte.
De RSZ voorziet echter wel de mogelijkheid om deze personen toch aan te geven (op dezelfde manier als leerlingen):
In de wettelijke bepalingen is geen maximumleeftijd opgenomen om als stagiair een BIO baan aan te gaan.
Meer informatie vindt u op de website van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (
http://www.meta.fgov.be/defaultTab.aspx?id=3460). U kan hen contacteren op het telefoonnummer 02/233 41 11 of op het e-mailadres