24 augustus '15
Meer zwartwerkers betrapt dankzij meer en betere controles (De Tijd)
De strijd tegen de illegale arbeid en de sociale fraude draait op volle toeren in ons land. Nog nooit zijn er zoveel controles gebeurd als het voorbije jaar en nooit eerder waren ze zo succesvol.
Over heel België vonden 15.101 controles plaats. Bij 37 procent zijn inbreuken vastgesteld. Dat blijkt uit de jaarcijfers die De Tijd kreeg van Jean-Claude Heirman, topman van de sociale inspectie.
Vorig jaar zijn 10.568 zwartwerkers betrapt. Dat zijn er een kwart meer dan in 2009, toen er nog maar 11.005 controles gebeurden en 26 procent ervan inbreuken aan het licht bracht.
Volgens Heirman zijn de controles succesvoller omdat ze veel gerichter plaatsvinden dankzij 'datamining', het aan elkaar koppelen van databanken en het elektronisch analyseren van de gegevens om de meest risicovolle plaatsen eruit te halen.
De 15.101 controles zijn uitgevoerd door 21 'arrondissementscellen' over heel het land, waarin de sociale-inspectiediensten samenwerken met politie, gerecht, fiscus en andere inspecties.
Van de 10.568 zwartwerkers die vorig jaar dankzij de controles tegen de lamp zijn gelopen, waren er liefst 4.873 aan de slag in de horeca. 'De horeca blijft inderdaad de koploper', stelt Heirman. 'We moeten nu afwachten of de invoering van de witte kassa en de bijhorende maatregelen die de regering uitwerkte om het zwartwerk in de horeca tegen te gaan ook vruchten afwerpen. Maar dat zullen we pas volgend jaar merken. Dit jaar is een overgangsjaar.'
Los van de horeca zijn de meeste zwartwerkers betrapt in de bouwsector, de kleinhandel en de industrie. 'Maar in verschillende sectoren zien we dat het 'platte' zwartwerk vermindert, waarbij een arbeider op de vlucht slaat als een sociaal inspecteur langskomt', zegt Heirman.
'In de bouw betrapten we vorig jaar honderden zwartwerkers minder. De reden is dat het traditionele zwartwerk in die sectoren vervangen is door complexere vormen van sociale fraude, met schijnzelfstandigen, gedetacheerde werknemers uit het buitenland, valse facturen, enzovoort. Dat is veel moeilijker te detecteren.'
Bron: De Tijd, 19 augustus 201