Ieder jaar op 1 januari start elke student met een nieuw contingent studentenarbeid. Vanaf 1 januari 2017 wordt dat contingent niet langer uitgedrukt in dagen, maar in uren. Uw studentenuren voor 2017 kan u nu reeds via Dimona reserveren voor het volledige jaar.
Tot dit jaar beschikte elke student over 50 dagen per jaar, over al zijn werkgevers heen, waarop hij studentenarbeid kon verrichten aan een voordelig tarief, nl. 5,42% werkgeversbijdrage en 2,71% werknemersbijdrage.
Vanaf 1 januari 2017 bedraagt dit contingent niet langer 50 dagen, maar
475 uren. Dat is goed nieuws voor wie zijn studenten maar enkele uren per dag tewerkstelt. Een student die maar 4 uur per avond werkt, zal volgend jaar 118 dagen kunnen werken. Dat is meer dan het dubbele van wat hij nu kon werken. Werkt de student meer dan 475 uren, dan zullen de uren die het contingent overschrijden aan de normale bijdragen onderworpen worden, zowel voor werkgever als voor werknemer.
In de Dimona-aangifte zal u voortaan dus het geplande aantal uren moeten ingeven, samen met de begin- en einddatum van de tewerkstelling. U geeft enkel het
totaal aantal uren in, u moet geen begin- en einduur opgeven. Voorlopig kan u uw uren nog niet in decimalen ingeven. Dit euvel wordt nog opgelost.
Via Dimona kan u nu al de
studentenuren voor 2017 reserveren. Op die manier bent u er zeker van dat u voor die student in 2017 over de goedkope uren kan beschikken. Zoals dat ook nu al het geval is, mag de studentendimona niet kwartaaloverschrijdend zijn. Wenst u uw gereserveerde uren over een heel jaar te spreiden, dan zal u voor elk kwartaal (minstens) één afzonderlijke aangifte moeten doen. Reserveren kan zolang het contingent van 475 uren nog niet is opgebruikt. Bij overschrijding van de 475 uur krijgt u een foutmelding.
Voortaan zullen enkel de
effectief gewerkte uren meetellen voor het contingent. Tot nu toe werden ook feestdagen en recup feestdagen van het 50-dagencontingent in mindering gebracht.
Zowel studenten als werkgevers kunnen het contingent online raadplegen. De student doet dit via
www.studentatwork.be met de combinatie gebruikersnaam+wachtwoord of met zijn identiteitskaart of token. De student kan op deze site een attest met zijn contingent afdrukken voor zijn werkgever.
De werkgever heeft geen toegang tot studentatwork.be, maar kan het contingent raadplegen op het door de student afgedrukte attest of op
https://www.socialsecurity.be/site_nl/employer/applics/studentatwork/index.htm met de toegangscode op het afgedrukte attest.
Het is belangrijk dat de dimona-aangifte
tijdig gebeurt. D.w.z. ten laatste op de begindag van de aangifte. Bij laattijdige aangifte zullen de uren niet gereserveerd worden en aan de normale bijdragen onderworpen zijn, zelfs al is de aangifte maar één dag te laat en heeft ze betrekking op een langere periode.
Geeft u bijvoorbeeld 50 uren aan tussen 1 maart en 31 maart 2017, dan moet die aangifte ten laatste op 1 maart in dimona staan. Doet u uw aangifte pas op 2 maart, dan zullen deze 50 uren niet gereserveerd worden, allemaal buiten het contingent vallen én aan de normale bijdragen onderworpen worden.
Werkt de student meer uren dan in dimona aangegeven, dan hebt u twee mogelijkheden:
-
U past de dimona-aangifte aan en krijgt meteen te zien of er nog uren van het contingent beschikbaar zijn. Dergelijke laattijdige wijzigingen hebben geen invloed op het studententarief.
-
U past de dimona-aangifte niet aan, maar geeft de uren wel correct door aan uw sociaal secretariaat dat op basis van deze info een DmfA (RSZ-aangifte) uitvoert. In dit geval loopt u het gevaar dat een andere werkgever intussen de beschikbare uren heeft gereserveerd. Uw bijkomende uren zullen in dat laatste geval aan de normale bijdragen onderworpen worden.