Een van de nieuwigheden in het zomerakkoord waarover we in de loop der volgende weken of maanden meer details hopen te krijgen, is de fiscaal vriendelijke winstpremie. De media creëerden hierrond hoge verwachtingen door over bedragen tot 16.600 euro te spreken. Maar is het echt iets om naar uit te kijken?
Net voor het zomerreces bereikte de federale regering een akkoord over een aantal zeer uiteenlopende maatregelen die de volgende weken en maanden in concrete wetten en besluiten moeten worden uitgewerkt. Dat dit niet van een leien dakje zal lopen, blijkt nu al uit een eerste inhoudelijke discussie tussen de regeringspartners onderling over de pensioenopbouw.
Een ander onderwerp waarover we graag meer klaarheid zouden zien is de fiscaal gunstige winstpremie, die een oude, weinig succesvolle wet uit 2001 over werknemersparticipatie in de winst nieuw leven moet inblazen.
Heel wat details over deze nieuwe premie moeten nog uitgewerkt worden, maar wat kunnen we u nu al vertellen?
Voorwaarden
Het betreft een collectief voordeel, dat wil zeggen dat alle werknemers binnen de onderneming de bonus moeten ontvangen. Dit collectieve karakter is eigen aan heel wat (para-)fiscaal interessante looncomponenten. Denken we aan maaltijdcheques, pensioenplannen, hospitalisatieverzekering. Bij al deze voorbeelden is het echter wel mogelijk om uw personeel op te delen in objectief definieerbare groepen. Of dat ook hier het geval zal zijn, is nog niet duidelijk.
Wel wordt de mogelijkheid voorzien om verschillende bedragen toe te kennen aan verschillende (groepen van) werknemers. Wat de concrete spelregels hiervoor zullen zijn is ook nog niet duidelijk.
Wat in elk geval niet mogelijk is, is een koppeling aan individuele prestaties. In die zin lijkt de winstpremie op de bonus van cao 90.
Bedrag en inhoudingen
Het totale bedrag van de winstpremies mag niet hoger zijn dan 30% van de loonmassa.
De winstpremie mag ook geen bestaande lonen of voordelen vervangen.
Aan werkgeverszijde betaalt u geen sociale zekerheidsbijdragen, wel vennootschapsbelasting op de premie. De werknemer betaalt een solidariteitsbijdrage van 13,07% en 7% belastingen.
Interessant of niet?
De winstpremie valt hierdoor net iets minder gunstig uit dan de niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen (cao 90), die is vrijgesteld van belastingen.
De winstpremie mag wel in combinatie gebruikt worden met de bonus uit cao 90, die is begrensd tot een jaarlijks bedrag van 3.255 euro bruto. Het lijkt een makkelijke manier om uw personeel te laten delen in de winst, al moeten we hier nog even alle details afwachten.
Net zoals cao 90 komt de winstpremie bovenop de loonnorm.
De winstpremie laat u echter niet toe om individueel te belonen en lijkt daarin opnieuw op de niet-recurrente bonus uit cao 90. De vraag is of u wel zat te wachten op zo’n nieuwe collectieve bonus…