Hebt u meer dan twintig werknemers in dienst, dan moet u voortaan een opleidingsplan opmaken. De deadline hiervoor nadert. Tegen 31 maart moet het klaar zijn. Op de website van HorecaForma vindt u gelukkig enkele handige templates en voorbeelden die u een flink eind op weg kunnen zetten.
Vanaf dit jaar hebben werkgevers, afhankelijk van het aantal werknemers dat ze tewerkstellen, nieuwe opleidingsverplichtingen. Voor de berekening van het aantal werknemers kijkt men naar het aantal voltijds equivalenten in de periode 1 oktober 2020 tot 30 september 2021. Voor 2024 en 2025 kijken we naar de referteperiode 1 oktober 2022 - 30 september 2023. Was er geen tewerkstelling in deze periode, dan wordt gekeken naar het aantal werknemers op de laatste dag van het kwartaal volgend op de referteperiode waarbinnen de eerste tewerkstelling plaats vond. Niet eenvoudig dus.
Werkgevers die volgens deze telling meer dan 20 werknemers tewerkstellen zullen dit jaar aan elke voltijdse werknemer minstens 4 opleidingsdagen moeten geven; vanaf volgend jaar worden dat er zelfs 5. Voor deeltijders en werknemers die geen volledig jaar gewerkt hebben wordt dit aantal geproratiseerd.
Daarnaast moeten zij ook een opleidingsplan opstellen. Alweer wat administratie erbij, maar u hoeft er ook niet meer van te maken dan wat het is. Eigenlijk is het opleidingsplan niet veel meer dan een oplijsting van de opleidingen die u als werkgever aan uw werknemers kan aanbieden, aangevuld met een aantal gegevens die verplicht in het plan moeten worden opgenomen. Het kan hierbij zowel om formele als om informele opleidingen gaan. Formele opleidingen zijn meestal opleidingen waarvoor u een beroep doet op een externe partij zoals HorecaForma of Horecafocus. Informele opleidingen kunnen trainingen op de werkvloer zijn die u zelf organiseert of zelfstudie. De wet vraagt wel bijzondere aandacht voor risicogroepen zoals werknemers van buiten de EU, 50-plussers, werknemers met een arbeidshandicap en knelpuntberoepen. Dit is echter geen verplichting.
Maar daarmee bent u er nog niet van af. Voor elke werknemer zal u ook een individuele opleidingsrekening moeten bijhouden. Ook dit klinkt veel gewichtiger dan wat het is: een overzicht van wie welke opleiding volgde.
Gelukkig biedt HorecaForma u een aantal bijzonder
handige sjablonen aan voor zowel het opleidingsplan als de opleidingsrekening, samen met een voorbeeld van hoe u ze dient in te vullen. U vindt hier ook een overzicht van mogelijke opleidingen die u gratis aan uw werknemers kan aanbieden. HorecaForma heeft ook opleidingsconsulenten ter beschikking die u kunnen helpen om hun opleidingsaanbod af te stemmen op uw onderneming.
Uw opleidingsplan moet klaar zijn tegen 31 maart en moet elk jaar vernieuwd worden. De bedoeling is dat u het plan elektronisch zal moeten registreren bij een overheidsdienst die echter nog moet aangeduid worden. Voorlopig zijn er geen sancties voorzien voor wie niet tijdig of zelfs helemaal geen plan opmaakt.