Bent u vennoot in een bvba of nv, dan bent u sowieso slechts beperkt aansprakelijk. Schuldeisers zullen nooit persoonlijk bij u kunnen komen aankloppen. Alleen als u zwaar in de fout bent gegaan, zou men u persoonlijk aansprakelijk kunnen stellen.
De fiscus en de RSZ daarentegen, durven al wel eens sneller recht op de man afstappen. Maar zelfs dan hoeft u nog niet meteen ongerust te zijn.
Voor RSZ-schulden zal u enkel moeten opdraaien in geval van faillissement. En dan enkel nog als u daarvoor in andere vennootschappen actief was, waarvan er de in de voorbije vijf jaar minstens twee failliet gingen en RSZ-schulden achterlieten.
De fiscus is iets strenger. Hij zal u reeds persoonlijk contacteren wanneer uw vennootschap op één jaar tijd minstens twee kwartaalbetalingen of drie maandbetalingen te laat betaalt. De fiscus mag u daarop trouwens enkel privé aanspreken nadat uw vennootschap een laatste, schriftelijke verwittiging heeft gekregen.
Maar zelfs dan is er nog niets verloren. Kan u aantonen dat uw eigen achterstallen te wijten zijn aan klanten die hun facturen niet tijdig betalen, dan zet dit u meestal al uit de wind. Met de juiste argumenten zullen zelfs zowel de fiscus als de RSZ een afbetalingsplan voor uw vennootschap aanvaarden. Horecafocus kan u hierbij helpen.
Geraakt uw vennootschap daarmee nog steeds niet uit de financiële problemen, dan kan een reorganisatie in het kader van de Wet op de Continuïteit van Ondernemingen een oplossing zijn. Een afbetalingsplan voorziet dan in opschorting en mogelijk zelfs gedeeltelijke kwijtschelding van uw schulden. Vaak kan hiermee een faillissement worden afgewend.
(bron:
Indicator, uitgever van Tips&Advies)