Hoe gaat dat in z’n werk, een chef-kok uit het buitenland in uw restaurant tewerkstellen? Als uw toekomstige buitenlandse werknemer niet uit een EER-lidstaat of Zwitserland komt, of niet reeds in België verblijft in het kader van gezinshereniging of als vluchteling, dan dient u hiervoor een specifieke aanvraag te doen. Het feit dat chef-kok een knelpuntberoep is maakt die iets eenvoudiger, maar hou er rekening mee dat de procedure nog steeds veel tijd in beslag neemt.
Buitenlanders die niet vallen onder de
vrijstellingen, mogen alleen in België werken als ze daar vooraf een toelating tot arbeid voor hebben. Alleen als het werk van de buitenlander tot een van een reeks welbepaalde categorieën behoort, kan de werkgever een toelating tot arbeid voor zijn toekomstige werknemer verkrijgen. Knelpuntberoepen, zoals chef-kok, behoren tot die categorieën.
Voor de toekomstige buitenlandse werknemer die meer dan 90 dagen in België komt werken vraagt u als werkgever een gecombineerde vergunning van bepaalde duur (single permit). Sinds 31 mei 2021 doet u die aanvraag via het
uniek loket In uw aanvraag dient u o.m. een arbeidsovereenkomst, een identiteitsbewijs van de werkgever en van de toekomstige werknemer toe te voegen, alsook nog enkele andere documenten en een bewijs dat de administratieve kosten zijn betaald. De documenten hoeven geen originelen te zijn, een kopie volstaat.
Bij het aanwerven van een werknemer met een knelpuntberoep zal u ook een uitgebreide functieomschrijving en curriculum vitae van de werknemer moeten toevoegen.
Dien uw aanvraag wel best tijdig in. De verwerking van uw aanvraag door de Dienst Economische Migratie kan tussen de 4 en 16 weken tijd in beslag nemen.