Afgelopen zaterdag begon een nieuw RSZ-kwartaal. Voor uw flexi-jobbers betekent dit een nieuwe evaluatie van hun tewerkstellingsvoorwaarde voor de volgende drie maanden. Komt een werknemer niet langer in aanmerking voor het flexi-jobstatuut, dan krijgt u hiervan een melding bij uw dimona-aangifte. Het gaat echter om een niet-blokkerende foutmelding en daarom let u bij elke eerste aangifte van het nieuwe kwartaal toch best even op.
Even herhalen.
Om als flexi-jobber bij u aan de slag te kunnen, moet een werknemer drie kwartalen eerder minstens 4/5 als arbeider of bediende gewerkt hebben bij een andere werkgever. Als student, extra of flexi-jobber bouwt een werknemer geen rechten op om als flexi-jobwerknemer te werken. Deze tewerkstellingsvoorwaarde wordt elk kwartaal herbekeken op basis van de prestaties die de werknemer negen maanden eerder leverde.
Krijgt u geen foutmelding bij uw flexi-dimona, dan weet u meteen dat de werknemer gedurende het volledige kwartaal, in dit geval tot en met 30 juni, bij u onder het flexi-statuut kan werken. Het wil echter niet zeggen dat hij ook in de toekomst in aanmerking zal komen voor een flexi-job, of omgekeerd, een werknemer die dit kwartaal niet in aanmerking komt, kan volgend kwartaal misschien wel als flexijobber werken.
Of de tewerkstellingsvoorwaarde ook voor de volgende kwartalen vervuld is kan u op de dimona-website pas testen vanaf ten vroegste één maand vóór het begin van het nieuwe kwartaal. U kan er natuurlijk ook de loonbrieven of individuele rekening van het vorige jaar bijnemen en het zelf uitpuzzelen.
Komt een werknemer niet in aanmerking voor een flexi-job, omdat hij bijvoorbeeld minder dan 4/5 werkte, of als student of zelfstandige aan de slag is geweest, dan geeft DIMONA u hiervan een melding. In een rood blok leest u dan “
Let op! Onvoldoende prestaties”. Werkt u in de beveiligde modus (mét wachtwoord), dan krijgt u deze melding vóór de bevestiging van uw aangifte. Let wel op, ondanks de melding kan u uw aangifte toch nog bevestigen.
Doet u uw aangifte via de onbeveiligde weg (zonder wachtwoord), dan krijgt u deze melding pas nadat u uw aangifte reeds heeft bevestigd. Om de aangifte via onbeveiligde weg te annuleren, hebt u het dimona-nummer nodig dat op de bevestigingspagina vermeld staat. In beveiligde modus hebt u het dimona-nummer niet nodig om een aangifte te annuleren.
Stel, u hebt geen acht geslagen op de meldingen, uw (beveiligde of onbeveiligde) aangifte alsnog bevestigd en uw werknemer de aangemelde uren laten werken. Wat zijn dan de gevolgen?
Uw werknemer is dimona-aangegeven, tot daar geen probleem. Maar noch u, noch uw werknemer zullen kunnen genieten van de RSZ- en belastingsvoordelen die aan het flexi-statuut verbonden zijn. De werknemer zal gewoon als vaste werknemer berekend worden en dat kan vervelend zijn als u een bepaald nettoloon had afgesproken. Ook arbeidsrechtelijk zou u wel eens met een probleem kunnen zitten. Aangezien de werknemer niet voldoet aan de voorwaarden om als flexi-jobber te kunnen werken, wordt het een normale arbeider of bediende met een mondelinge arbeidsovereenkomst en in vele gevallen een loon onder barema…
Hetzelfde kan zich ook voordoen bij extra’s die u laattijdig aangeeft of waarvan het dagencontingent is uitgeput. Bij hen beperkt het probleem zich wel tot het wegvallen van de forfaitaire RSZ-berekening. Omdat ook de forfaitaire inhouding van 33,31% bedrijfsvoorheffing die aan het extra-statuut verbonden is in die gevallen vervalt voor een doorgaans lager tarief, zal het verschil in nettoloon voor de werknemer meestal niet zo groot zijn.
Op het dimona-overzicht, dat u enkel via de beveiligde weg kan oproepen, staan alle foutief aangegeven flexi’s en extra’s met een geel uitroepteken aangeduid.