Er is meer duidelijkheid over de aangekondigde hinderpremie van 4.000 euro voor ondernemingen in het Vlaams Gewest. We zetten alle voorwaarden en details over hoe u ze moet aanvragen even op een rijtje.
WAT?
De corona-hinderpremie werd vorige week in het leven geroepen als tegemoetkoming voor bedrijven die ten gevolge van de corona-crisis volledig of gedeeltelijk moeten sluiten.
HOEVEEL?
Zaken die volledig moeten sluiten kunnen aanspraak maken op een eenmalige premie van
4.000 euro, zaken die enkel in het weekend moeten sluiten krijgen 2.000 euro.
Deze premie dekt de sluitingsperiode
tot en met 5 april. Duren de maatregelen daarna nog verder, dan is een bijkomende premie voorzien van
160 euro per verplichte sluitingsdag die samenvalt met een normale openingsdag zoals die van toepassing was voor de ingang van de maatregel.
VOOR WIE?
De corona hinderpremie en de bijkomende sluitingspremie zijn er voor ondernemingen die getroffen zijn door de verplichte sluitingsmaatregelen, met name:
- Zelfstandigen in hoofdberoep (ook zelfstandigen in bijberoep die, op basis van het netto belastbaar beroepsinkomen, gelijkaardige sociale bijdragen verschuldigd zijn als een zelfstandige in hoofdberoep);
- Ondernemingen met werkende vennoten of minstens één voltijdsequivalent (VTE) RSZ-ingeschrevene in dienst. Verenigingen en vzw’s komen enkel in aanmerking indien ze minstens 1 voltijdsequivalent (VTE) RSZ-ingeschrevene in dienst hebben.
De onderneming moet actief zijn en mag zich dus niet in staat van vereffening, faillissement, stopzetting, enz… bevinden.
De onderneming heeft een actieve uitbatingszetel in het Vlaams Gewest. Wallonië en Brussel voorzien eigen maatregelen.
HORECA
Voor de horecasector is het voldoende dat de
verbruikszaal verplicht is gesloten om in aanmerking te komen, ook indien er nog afhaaldiensten aangeboden worden of andere activiteiten uitgevoerd worden.
Ook als u door de maatregelen bent omgeschakeld op take away of delivery blijft u dus de premie behouden.
De premie wordt normaliter per ondernemingsnummer toegekend. Voor ondernemingen actief in de horecasector wordt de corona hinderpremie en de bijkomende sluitingspremie echter toegekend
op basis van de getroffen uitbatings- of exploitatiezetel (vestiging), maar enkel wanneer er minstens één VTE is tewerkgesteld in deze locatie of vestiging. Per locatie of vestigingsadres kan er wel maar één premie worden toegekend.
HOE AANVRAGEN?
De aanvraag kan enkel
online gebeuren door een wettelijke vertegenwoordiger of gemandateerde van de onderneming en dit ten laatste binnen de 30 kalenderdagen na de verplichte sluitingsperiode.
De toepassing hiervoor is echter nog in ontwikkeling en zal werken op basis van eID. U kan wel al uw
mailadres achterlaten op de website van VLAIO, dan wordt u op de hoogte gehouden zodra de toepassing werkzaam is.
VLAIO zal de aanvraag onderzoeken en toetst hierbij de naleving van de voorwaarden af, opgelegd door de regelgeving, en beslist of de subsidie wordt toegekend. Deze beslissing wordt per e-mail meegedeeld aan de onderneming.
De uitbetaling van de premie gebeurt automatisch na goedkeuring van de aanvraag door VLAIO en enkel op een Belgisch rekeningnummer van de begunstigde onderneming.