Ondernemingen die gevolgen ondervinden van het coronavirus, kunnen bij de FOD Financiën een aantal steunmaatregelen aanvragen die bedrijven een beetje meer ademruimte moeten geven.
De maatregelen zijn bedoeld voor alle bedrijven die daadwerkelijk hinder ondervinden van het coronavirus, ongeacht de sector waarin ze werkzaam zijn. Dus niet enkel de zaken die getroffen worden door een verplichte sluiting.
U zal die hinder wel moeten kunnen aantonen aan de hand van bijvoorbeeld een daling in uw omzetcijfer, bestellingen of reservaties of door gevolgen van een kettingreactie met partnerondernemingen.
De steunmaatregelen kunnen niet toegekend worden aan ondernemingen die, onafhankelijk van het coronavirus, structurele betaalmoeilijkheden kennen.
De steunmaatregelen bestaan uit een afbetalingsplan, vrijstelling van nalatigheidsintresten of kwijtschelding van boetes wegens niet-betaling. En dit voor vijf verschillende vormen van belastingen:
-
bedrijfsvoorheffing
-
btw
-
personenbelasting
-
vennootschapsbelasting
-
rechtspersonenbelasting
Als het afbetalingsplan niet wordt nageleefd kunnen de steunmaatregelen worden ingetrokken, tenzij u tijdig contact opneemt met de administratie.
U moet wel zelf de aanvraag indienen zodra u een aanslagbiljet of een betaalbericht ontvangt en dit tegen uiterlijk 30 juni 2020. Doe dit best in samenspraak met uw boekhouder.
U gebruikt hiervoor het
document dat de FOD Financiën hiervoor ter beschikking stelt. Per schuld doet u één aanvraag. Drie afbetalingsplannen betekent dus drie keer het document invullen. Uw aanvraag moet wel voldoende gemotiveerd zijn. U mag dit document zowel per brief als per mail versturen. Het
bevoegde ontvangstkantoor beslist over de toekenning van de maatregel. Binnen de 30 dagen ontvangt u normaal een antwoord.
De FOD Financiën zal voorts de aanslagbiljetten voor onroerende voorheffing pas in september versturen in plaats van in mei. Ondernemingen krijgen de tijd tot eind november om die te betalen.
Meer info vindt u op de website van de FOD Financiën.
Lees ook:
Minnelijk afbetalingsplan RSZ