16 maart '20
Kan ook een flexi-jobber gebruik maken van tijdelijke werkloosheid?
Een flexi-jobber bouwt sociale rechten op, zoals het recht op een werkloosheidsuitkering, pensioen en vakantie. Daarvoor betaalt u de 25% patronale kosten. In theorie zou u dus ook een werknemer met een flexi-job in tijdelijke werkloosheid kunnen zetten. De wet van 03.07.1978 is immers, behalve uitzonderingen, ook van toepassing op deze flexi-jobarbeidsovereenkomst.
In de praktijk zal een flexi-jobber evenwel geen aanspraak kunnen maken op tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen, aangezien de overeenkomst normaal wordt gesloten omdat/wanneer er werk is. Hetzelfde geldt voor extra's. Het zou dus in de regel enigszins contradictorisch zijn om in dat kader aan te voeren dat er toch geen werk is en de overeenkomst om die reden te schorsen. Dit is strijdig met de bedoeling en finaliteit van dit type van overeenkomst. Gaat het om een flexi-jobber met een periode-overeenkomst die al eerder was ingegaan, dan kan het wel zijn dat het plaatselijke RVA-kantoor hiervoor een uitzondering toekent.
Ook leerlingen die een alternerende opleiding volgen kunnen tijdelijk werkloos worden gezet.
Studenten kunnen niet tijdelijk werkloos worden gesteld zolang ze studies met volledig leerplan volgen (behalve tijdens de maanden juli, augustus en september volgend op het einde van hun studies, indien ze nog verbonden zijn door een studentenovereenkomst).