Uw werknemer komt niet werken uit angst voor het coronavirus of omdat hij zelf getroffen is. Welke afwezigheid past u toe?
ZIEKTE
Wordt een werknemer zelf getroffen door het cornonavirus en wordt hij of zij gehospitaliseerd, dan gaat het om een arbeidsongeschiktheid. Tenminste wanneer hij of zij de ziekteroutines volgt die in uw onderneming gelden, zoals het afleveren van een medisch attest. De zieke werknemer ontvangt dan eerst gewaarborgd loon en valt na een maand terug op mutualiteit.
FAMILIAAL VERLOF
Stel dat ook de scholen hun deuren sluiten uit angst voor de verspreiding van het virus, dan zullen ouders een andere oplossing moeten vinden om op hun kroost te passen. Wie daar niet in slaagt kan gebruik maken van de tien jaarlijkse dagen familiaal verlof. Die dagen zijn niet betaald. Volstaan die tien dagen niet, dan zal u samen met de werknemer naar een andere oplossing moeten zoeken, zoals vakantie, recup of toegestane afwezigheid.
ZELF OPGELEGDE OF GEKOZEN QUARANTAINE
In de horeca werken veel werknemers met Aziatische roots. Wanneer zij na een familiebezoek terugkeren uit hun land van herkomst kan dit voor ongerustheid zorgen bij uzelf en de collega’s. Sommige werknemers verkiezen zelf uit vrees besmet te geraken om niet te komen werken, anderen zou u zelf liever even van de werkvloer willen houden.
Hoe gaat u hiermee om? Zelf kan u als werkgever niet zomaar een quarantaineperiode opleggen aan werknemers die uit een risicogebied terugkeren. Tenzij u hun loon voor deze periode gewoon zou doorbetalen. Ook vakantie of onbetaald verlof kan enkel in onderling overleg tussen werkgever en werknemer worden genomen. Maakt u gebruik van het systeem van grote flexibiliteit, dan is het wel mogelijk om een periode van recup in te plannen die u op een later moment laat inhalen. U mag uw werknemers ook niet verplichten om 's morgens bijvoorbeeld eerst hun koorts te meten. Werknemers zelf mogen evenmin zomaar zonder toestemming thuisblijven. Ook hier zal u met vakantie, onbetaald verlof of recup moeten werken.
Veel werkgevers laten hun personeel zoveel mogelijk van thuis uit werken, maar in de horeca is dat doorgaans niet mogelijk. Wijs hen op de basishygiëneregels zoals regelmatig de handen wassen en voorzie ontsmettende gels, als u die tenminste nog kan vinden.
De FOD WASO heeft een speciale corona-pagina gemaakt waarop u de laatste updates kan volgen.
De VUB ontwikkelde een online corona-test waar u op een eenvoudige manier uw risico op een besmetting met het coronavirus kan bepalen.