Stel uw werknemer wordt ziek tijdens de periode van tijdelijke werkloosheid. Of hij was het al voor de tijdelijke werkloosheid inging. Wie betaalt in dat geval de ziektedagen? De werkgever, de RVA of de mutualiteit?
Werknemers die ziek worden tijdens een periode van tijdelijke werkloosheid kunnen geen aanspraak meer maken op een werkloosheidsuitkering.
Gaat het om een volledige schorsing, dan neemt de mutualiteit de betaling van de ziektedagen op zich. Achterliggend loopt de gekende ziektetelling van 30 kalenderdagen wel gewoon verder. Eindigt de periode van werkloosheid en is de werknemer nog steeds ziek, dan neemt de werkgever het resterende deel van het ziekteloon op zich.
Betreft het een gedeeltelijke tijdelijke werkloosheid – u laat uw werknemers bijvoorbeeld nog twee dagen per week werken – dan betaalt het ziekenfonds de arbeidsongeschiktheid die samenvalt met de dagen tijdelijke werkloosheid, de ziekte op de dagen waarop de werknemer normaliter moest werken, worden betaald door de werkgever.
En wat als uw werknemer al ziek was vóór de tijdelijke werkloosheid begon? Valt ziekte samen met bijvoorbeeld vakantiedagen, dan “primeert de eerst ingegane schorsing”. D.w.z. was de werknemer al ziek vóór de vakantie begon, dan blijft u gewaarborgd ziekteloon doorbetalen. Dat doet u hier niet. Ook voor de zieke werknemer stopt de betaling van gewaarborgd loon bij tijdelijke werkloosheid en neemt de mutualiteit de betaling over.
Hetzelfde geldt voor arbeidsongevallen, waarbij de arbeidsongevallenverzekering het loon op zich neemt.
Hebt u een zieke werknemer of collega, dan blijft u natuurlijk de eerste veertien dagen best aandachtig voor de symptomen van corona zoals hoesten, pijn in de gewrichten en spieren, koorts en ademhalingsproblemen.