Stel u had net voor het uitbreken van de coronacrisis een werknemer opgezegd. De opzegtermijn van zes weken was nog maar één week ver. Verlengt de tijdelijke werkloosheid de opzeg of niet?
Sommige afwezigheden schorsen – lees: verlengen – de opzegtermijn. Tenminste wanneer de opzeg door de werkgever werd gegeven. Denk daarbij in de eerste plaats aan vakantie en ziekte.
Maar wat in het geval van tijdelijke werkloosheid? Dat hangt van uw aanvraag af. Maakte u gebruik van de tijdelijke werkloosheid omwille van economische redenen/werkgebrek, dan schorst deze afwezigheid de opzeg.
Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht schorst de opzeg niet.
Enkel wanneer het ontslag door de werkgever werd gegeven wordt de opzeg geschorst, niet wanneer de werknemer zijn ontslag geeft.
Bij tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen heeft de werknemer bovendien het recht om de arbeidsovereenkomst te verbreken zonder opzegtermijn of verbrekingsvergoeding.
Sinds deze week werden de mogelijkheden voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht uitgebreid. Deed u reeds een aanvraag voor economische werkloosheid, dan kan u die steeds omvormen naar tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.
Samengevat:
- Bij tijdelijke werkloosheid omwille van
economische redenen:
-
de opzegtermijn wordt geschorst bij ontslag door de werkgever
-
de opzegtermijn wordt niet geschorst bij ontslag door de werknemer
-
kan de werknemer de arbeidsovereenkomst onmiddellijk verbreken zonder opzeggingstermijn of verbrekingsvergoeding
- Bij tijdelijke werkloosheid wegens
overmacht:
-
de opzegtermijn wordt niet geschorst bij ontslag door de werkgever
-
de opzegtermijn wordt niet geschorst bij ontslag door de werknemer