Flexi-jobs zitten in de lift. Het afgelopen kwartaal werden er reeds dubbel zoveel ingeschreven als in het begin van dit jaar. Men wil het systeem dan ook gaan uitbreiden naar andere sectoren. Enkele cijfers.
In het derde kwartaal werden er bijna 20.000 flexi-jobs ingeschreven bij 5.439 verschillende werkgevers. Dat is bijna een verdubbeling tegenover het eerste kwartaal van dit jaar.
Meer dan een derde van de flexi-jobbers heeft ook een hoofdberoep in de horeca. Andere sectoren die goed vertegenwoordigd zijn, zijn de retail, het onderwijs, de industrie en de interimsector. De gemiddelde flexi-jobber is tussen de 25 en 39 jaar en verdient 11,4 euro per uur. De meeste flexijobbers verdienen dus meer dan het minimumloon van 9,69 euro per uur. Gemiddeld is dit goed voor zo’n 160 euro netto per maand.
In het eerste kwartaal ging het systeem van de flexijobs alvast niet ten koste van de vaste tewerkstelling in de horeca. Volgens officiële cijfers was er in het eerste kwartaal zelfs sprake van 2,2% meer vaste jobs in de horeca dan in 2015, al zorgt de invoering van de Witte Kassa hier ongetwijfeld voor een erg vertekend beeld. Regionaal zijn er ook enorme verschillen. Liefst 97% van de flexi-jobs worden gebruikt in Vlaanderen.
Staatssecretaris Philippe De Backer grijpt het succes van de flexi-jobs aan om het systeem in de toekomst ook naar andere arbeidsintensieve sectoren uit te breiden. Daarbij wordt in eerste instantie gedacht aan bakkers, slagers en supermarkten.