Hebt u nog nooit een inspectie gehad en bent u benieuwd waarop sociaal inspecteurs vooral letten? Op de website van SIOD kan u een handige checklist terugvinden specifiek voor de horeca.
SIOD, voluit de Sociale Inlichtingen en Opsporingsdienst, is het overkoepeld orgaan dat boven alle inspectiediensten staat en samen met hen onder meer de concrete strategieën rond fraudebestrijding uitwerkt in jaarlijkse actieplannen.
Dat jaarlijkse actieplan kan u trouwens vrij raadplegen op de website van de SIOD. U kan er ook de aankondiging van flitscontroles terugvinden, u kan er de bevoegdheden van een inspecteur nalezen en de mogelijke sancties bij het vaststellen van inbreuken.
Erg handig zijn ook de checklists die de SIOD ter beschikking stelt van werkgevers. Wat kan een sociaal inspecteur u, als werkgever of werknemer, tijdens een controle zoal vragen? De checklists willen meer duidelijkheid en transparantie garanderen aan werkgevers en werknemers. Op basis van deze checklists kan u alvast een zelfcontrole uitvoeren om na te gaan of u met alles in orde bent.
Actueel is de checklist met
COVID-19 preventiemaatregelen. Een aantal kritieke sectoren, zoals de horeca, kregen een afzonderlijke checklist.
In de
checklist horeca vindt u bijvoorbeeld terug welke documenten u steeds ter beschikking moet hebben, welke vragen er gesteld kunnen worden aan werknemer en werkgever, welke formaliteiten u zeker in orde moet hebben voor uw extra’s en flexijobbers. Het staat de inspecteurs natuurlijk vrij om nog andere vragen te stellen of andere zaken te checken.
Hebt u liever dat Horecafocus deze screening voor u doet? Met onze auditformule nemen wij de rol van de inspecteur even over en krijgt u een grondige screening van uw personeelsbeleid en –administratie. Bel (03 201 21 00) of mail
(
) ons voor meer informatie.