Er wordt al zo lang over gepraat dat velen het voor waar houden. Maar de drie ziektedagen zonder medisch attest zijn voorlopig nog niet aan de orde. De maatregel zal waarschijnlijk pas ingaan op 1 januari en zou niet gelden voor alle werkgevers.
Het voorstel om het ziektebriefje voor één dag af te schaffen past in een reeks maatregelen die de federale regering al in oktober 2021 in haar begrotingsakkoord opnam rond ziekte bij werknemers en vooral de re-integratie van langdurig zieken.
Voorlopig zitten we nog steeds in de fase van de ontwerpwetgeving. Die voorziet dat een werknemer drie keer per kalenderjaar geen medisch attest aan de werkgever moet voorleggen voor de eerste dag arbeidsongeschiktheid. De werknemer moet de werkgever wel nog steeds onmiddellijk verwittigen en meedelen op welk adres hij op die eerste dag arbeidsongeschiktheid zal verblijven.
Met deze matregel zou men het administratieve werk bij huisartsen willen verlichten.
Voor kleine werkgevers zou er niets veranderen. Het is nog niet helemaal duidelijk of een kleine werkgever 20 dan wel 50 werknemers mag tellen. In het laatste voorstel zou men starten met vijftig met een mogelijke verruiming na één jaar naar werkgevers met maximaal 20 werknemers.
Ook over eventuele afwijkingen via cao of via het arbeidsreglement zijn de meningen al enkele malen veranderd.
Wat u dus voorlopig vooral moet onthouden, is dat de deze nieuwe regel nog niet van kracht is en vermoedelijk pas op 1 januari zal ingaan en dat de concrete details nog ingevuld moeten worden.
Vergeet de periode-dimona's van uw flexi-jobs niet te verlengen