Tenzij men er alsnog op zou terugkomen, loopt de vereenvoudigde procedure van tijdelijke werkloosheid wegens corona op 30 juni definitief af. De federale regering besliste onlangs om het systeem niet meer te verlengen. Dat betekent dat wie vanaf volgende maand nog een beroep wil doen op tijdelijke werkloosheid, zal terugvallen op het klassieke systeem van economische werkloosheid. Dat systeem is een pak omslachtiger dan wat u al meer dan twee jaar gewend bent. Wel zijn er een aantal tijdelijke versoepelingen voorzien als overgangsmaatregel.
Het vereenvoudigde systeem van tijdelijke werkloosheid werd begin 2020 in het leven geroepen. Op het hoogtepunt van de coronacrisis zaten meer dan 1,1 miljoen Belgen tegelijk op tijdelijke werkloosheid. Voorlopig kostte dit aan de overheid al meer dan 6,3 miljard euro.
De coronawerkloosheid was een bijzonder eenvoudig en flexibel systeem zonder al te veel formaliteiten of papierwerk. Als werkgever hoefde u geen dossier te openen bij de RVA, werknemers hoefden geen controleformulier in te vullen, er hoefden geen redenen opgegeven of bewezen te worden. Een eenmalige inschrijving bij een uitbetalingsinstelling en elke maand de correcte gegevens doorgeven aan uw sociaal secretariaat waren voldoende.
Wanneer u vanaf volgende maand nog gebruik wil maken van tijdelijke werkloosheid, zal u moeten aantonen dat uw werkgebrek te wijten is aan economische oorzaken. Is het werkgebrek te wijten aan andere factoren zoals verbouwingswerken, een gebrekkige organisatie of wanbeheer, kan geen economische werkloosheid worden aangevraagd. Het werkgebrek moet bovendien ‘onafhankelijk zijn van de wil van de werkgever’ en mag ook geen structureel karakter hebben.
Om van economische werkloosheid gebruik te kunnen maken, zijn er in normale omstandigheden een aantal formaliteiten te vervullen. Van voorafgaande verwittiging tot het afleveren van maandelijkse documenten. Tot het einde van het jaar blijven sommige vereenvoudigingen die we kennen uit de coronacrisis evenwel bestaan:
- In normale omstandigheden dient u minstens 7 kalenderdagen vóór de eerste werkloosheidsdag een elektronische mededeling te doen via de portaalsite van de RVA. Tot 31 december 2022 wordt deze termijn ingekort tot 3 kalenderdagen. Dit zowel voor arbeiders als bedienden. Hetzelfde geldt voor de mededeling aan de vakbondsafvaardiging of de ondernemingsraad.
De maandelijkse elektronische melding van de eerste effectieve werkloosheidsdag blijft bestaan.
- Voor bedienden moet de werkgever nog steeds voorafgaandelijk een aanvraag indienen waarin hij aantoont dat hij gebonden is door een cao of ondernemingsplan en erkend is als onderneming in moeilijkheden. Voor het bewijs hiervan gelden bovendien een aantal versoepelingen. U gebruikt hiervoor tijdelijk het formulier C106A-OVERGANGSREGELING. Dat formulier moet niet worden ingediend als de werkgever in het verleden reeds heeft bewezen aan de voorwaarden te voldoen.
- Tot het einde van het jaar hoeven er geen controlekaarten C3.2A afgeleverd te worden, ongeacht de reden van de tijdelijke werkloosheid. Normaal moet de werknemer die telkens op zak hebben en moet de werkgever die inschrijven in een validatieboek.
- Werknemers op tijdelijke werkloosheid economische redenen hoeven geen bepaald aantal dagen loondienst te bewijzen, ze hebben meteen recht op een uitkering.
Voor werknemers die in quarantaine of isolatie moeten om de verspreiding van het coronavirus te beperken en die niet kunnen telewerken; en in geval van sluiting van school of kinderdagverblijf ten gevolge van corona, blijft de tijdelijke werkloosheid overmacht bestaan.
De uitkering valt ook terug op het niveau van vóór corona, nl. 65 i.p.v. 70% van het begrensde loon (2.754,76 €/maand). Ook het supplement van 5,63 euro per dag valt weg. Onder bepaalde voorwaarden komt daar een weliswaar lager supplement ten laste van de werkgever voor in de plaats.
Economische werkloosheid is bovendien beperkt in de tijd.
Meer info vindt u terug op de website van de
RVA.