Elk jaar rond de zomer geeft de Hoge Gezondheidsraad advies over de vaccinatie tegen de seizoensgebonden griep voor het komende winterseizoen. Heeft vaccineren zin? Hoe lang moet er tussen het covid- en het griepvaccin zitten en welke vaccinatiestrategie zal de regering volgen?
Eén op tien Belgen krijgt jaarlijks de griep. Tussen januari en maart slaat die het hardst toe. Dat is nog veraf, maar de periode van het griepvaccin nadert wel al stilaan. Het griepvaccin wordt het best toegediend tussen midden oktober en midden december. Vorig jaar werd er massaal opgeroepen om zich te laten vaccineren, waardoor er een tekort aan vaccins dreigde.
Omdat er tijdens de voorbije winter weinig of geen griepgevallen waren, is het echter moeilijk in te schatten hoe het staat met de immuniteit van de bevolking bij het volgende griepseizoen. Men kan ook niet voorspellen hoe hard de griep in 2022 zal toeslaan. De Hoge Gezondheidsraad roept daarom alvast op om de gangbare hygiënemaatregelen (handen wassen en ontsmetten, mondmasker op openbare plaatsen,…) zeker ook de volgende winter te blijven volhouden.
Heeft griepvaccinatie zin?
Vaccinatie tegen griep maakt geen deel uit van het basisvaccinatieschema. Systematische vaccinatie van gezonde volwassenen tussen 18 en 50 jaar wordt niet aanbevolen omdat onderzoek uitwijst dat een systematische vaccinatie van deze groep geen invloed heeft op het aantal doktersbezoeken, ziektedagen, antibioticavoorschriften en ziekenhuisopnames. Maar zelfs zonder zware complicaties wil niemand graag enkele dagen met griep in bed liggen.
Voor bepaalde risicogroepen is een griepprik wel sterk aanbevolen. Omwille van de COVID-19 epidemie is het dit jaar extra belangrijk dat de risicogroepen zich maximaal laten vaccineren tegen de griep. Daarbij rekent men ook gezonde personen vanaf 50 jaar.
Welke vaccinatiestrategie zal de regering volgen?
Met het oog op een mogelijk tekort aan griepvaccins – er is een voorraad van 3,3 miljoen vaccins gepland - stelde de Hoge Gezondheidsraad voor dat de volgende groepen voorrang krijgen bij vaccinatie:
-
Categorie A (vanaf half oktober) omvat de personen met een risico op complicaties zoals 65-plussers, personen met chronische aandoeningen en verminderde weerstand door andere ziekten of door een medische behandeling, zwangere vrouwen, mensen die onder één dak wonen met één van deze personen, werknemers uit de zorgsector.
-
Categorie B (zodra iedereen uit categorie A gevaccineerd is) omvat alle personen tussen 50 en 65 zelfs indien ze niet aan een risicoaandoening lijden.
-
Categorie C (indien er nog vaccins over zijn): de rest van de bevolking.
Hoeveel tijd moet er zitten tussen het griepvaccin en het coronavaccin?
Algemeen wordt aangeraden om binnen de twee weken na het coronavaccin beter geen andere vaccinaties toe te dienen. Dit is slechts een richtlijn. Er zijn voorlopig nog onvoldoende studies om hier gefundeerde uitspraken over te doen.
Neem tijdig contact op met uw externe dienst.
Wilt u als werkgever een griepvaccin aanbieden aan uw werknemers, wacht dan niet te lang om contact op te nemen met uw externe dienst zodat deze tijdig de nodige vaccins voor u kan reserveren.