Ook in afbouwfase 3 blijven hygiënemaatregelen essentieel. De maatregelen die u naar uw klanten toe moet nemen kon u elders op onze website reeds lezen. Als werkgever hebt u ook de verplichting om “als een goed huisvader te zorgen dat de arbeid wordt verricht in behoorlijke omstandigheden met betrekking tot de veiligheid en de gezondheid van de werknemer.” Met de volgende aandachtsregels zetten wij u alvast een eind op weg.
Sensibilisering
Overleg regelmatig met uw personeel over de maatregelen die u genomen hebt of zal nemen. Geef duidelijke instructies en ga na of iedereen de instructies goed begrepen heeft. Benadruk het belang van de maatregelen en herhaal de instructies regelmatig. Vergeet daarbij ook uw flexibele medewerkers niet: studenten, flexi-jobbers, extra’s en uitzendkrachten. De situatie is nieuw voor iedereen, wees kritisch voor de manier waarop u de maatregelen toepast en sta open voor suggesties ter verbetering.
Handhygiëne
Werknemers moeten minstens om het half uur de handen wassen en ontsmetten. Bedienend personeel wast of ontsmet de handen steeds tussen afruimen en opdienen. Gebruik bij voorkeur water en vloeibare zeep en papieren doekjes om te drogen, geen handdoeken of elektrische drogers. Voorzie handgels op plaatsen waar handen wassen niet altijd mogelijk is (bijv. in de zaal, aan de kleedkamer, in de stockageruimte,…), bij voorkeur in een dispenser die niet moet worden aangeraakt. Niet alle zepen en gels zijn even geschikt, bij twijfel vraagt u best advies aan uw apotheker of arbeidsgeneesheer.
Doe best even voor hoe u op een efficiënte manier de handen ontsmet en wast. Veel mensen doen dit nog steeds niet juist. Grondig de handen ontsmetten met alcoholgel duurt minstens 20 tot 30 seconden, de handen wassen 40 tot 60 seconden! Op de website
zorg-en-gezondheid.be van de Vlaamse overheid vindt u hierover instructiefilmpjes en posters.
Hoesten en niezen gebeurt in de elleboog of in een papieren zakdoek die u meteen daarna wegwerpt in een vuilnisbak met deksel.
Mondmaskers
Bedienend personeel draagt een mondmasker of een stoffen alternatief. De meeste mondmaskers beschermen de drager niet tegen het virus, ze houden enkel een deel van de lichaamsvloeistoffen tegen die door de drager worden uitgestoten. Ook in de keuken voorziet u best mondmaskers als de 1,5 meter-regel niet kan worden nageleefd. U kan eventueel ook plastieken face shields overwegen in de keuken.
Social distancing
Pas de regels van de social distancing maximaal toe, zowel tussen personeel en klanten als tussen personeel onderling. Contact vermijden met andere personen binnen 1,5 meter blijft de beste manier om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Probeer ook in de keuken zo veel mogelijk de afstand van 1,5 meter te respecteren of voorzie plexi-schermen of andere fysieke barrières. U kan bijvoorbeeld markeringen aanbrengen op de grond om werkplekken af te bakenen en om de looprichting – in en uit de keuken – aan te duiden. Beperk ook het aantal personen dat tegelijkertijd in de kleedkamer is. Tracht ook pauze- en lunchmomenten zoveel mogelijk te spreiden zodat er niet teveel mensen samen zitten. Idem voor rookpauzes.
Opsplitsen van taken
Afruimen en opdienen gebeurt bij voorkeur door verschillende personen. In de keuken werkt elke persoon bij voorkeur slechts aan één gerecht of bestelling.
Gedeelde voorwerpen of oppervlakken
Zorg ervoor dat het personeel zo weinig mogelijk werkmateriaal deelt: messen, potten, pannen, balpennen, …. Handdoeken, afwasmateriaal en kokskleding moeten geregeld gewisseld worden. Ook de kassa moet steeds door dezelfde persoon bediend worden. Gedeeld materiaal moet na gebruik steeds worden ontsmet. Hetzelfde geldt voor oppervlakken en verpakkingen die door veel mensen worden aangeraakt.
Reinigen van de werkplek
De werkplek moet tussen de shiften door grondig worden gereinigd. Vergeet ook het kantoor, de kleedruimtes en de ruimtes voor rust- en lunchpauzes niet. Plaatsen die daarbij extra aandacht moeten krijgen zijn deurklinken, leuningen, lichtschakelaars, kranen, toetsenborden en computermuizen, handgrepen van kasten en schuiven en bedieningsknoppen van toestellen en machines.
Zorg ook voor voldoende en regelmatige verluchting van de werkruimten, hetzij door een raam of deur open te zetten, hetzij door mechanische ventilatie.
Natuurlijk dienen ook al de gebruikelijke HACCP-regels nog steeds worden toegepast.
Op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg kan u een uitgebreide
gids downloaden met tips om de verspreiding van COVID-19 op het werk tegen te gaan.