11 augustus '15
Hoe maakt u geen fouten bij een ontslag om medische redenen?
Stap 1: Initiatief van de werknemer
Het initiatief voor een ontslag wegens medische overmacht gaat in principe uit van de werknemer zelf. Hij moet dit aantonen met een medisch attest van zijn behandelende arts dat duidelijk en letterlijk vermeldt dat de arbeidsovereenkomst definitief is en op de overeengekomen functie slaat.
In principe kan ook de werkgever het ontslag inluiden. Een attest van de controledokter volstaat hiervoor niet. Het oordeel van de arbeidsgeneesheer is al een sterker argument. Maar ook in dat geval heeft de werknemer nog de mogelijkheid om hiertegen in beroep te gaan. (zie stap 6)
Stap 2: Verzoek procedure tot reïntegratie
Een werknemer kan zich per definitie niet door een arbeidsgeneesheer laten onderzoeken tijdens een periode van schorsing. Het oordeel van de arbeidsgeneesheer is nochtans essentieel. Enkel in het kader van een reïntegratie-aanvraag door de werknemer kan de arbeidsgeneesheer een geldig onderzoek uitvoeren.
Uw werknemer dient u dus eerst te verzoeken de reïntegratieprocedure op te starten. Hij gebruikt hiervoor een standaardbrief, waar hij het attest van de behandelend geneesheer bijvoegt. Deze aanvraag moet aangetekend verstuurd worden. Het is aan de werkgever dit, in geval van discussie, te bewijzen.
Stap 3: Verzoek om gezondheidstoezicht
De werkgever vraagt een medisch onderzoek aan bij de arbeidsgeneesheer. Hij gebruikt hiervoor het modeldocument dat hij door de werknemer laat tekenen voor ontvangst.
Stap 4: Medisch onderzoek
De arbeidsgeneesheer plant een onderzoek in. Zorg ervoor dat de werknemer zijn volledig medisch dossier meebrengt.
Stap 5: Bevestiging arbeidsgeneesheer
Bevestigt de arbeidsgeneesheer het attest van de behandelende arts, dan levert hij een "Formulier voor de gezondheids-beoordeling" af waarop dit vermeld staat.
Stap 6: Ontslag
Vecht de werknemer binnen de 7 werkdagen het oordeel van de arbeidsgeneesheer niet aan, dan kan u overgaan tot het ontslag wegens medische overmacht.
Laat de werknemer veiligheidshalve ondertekenen dat hij akkoord gaat met het ontslag en bevestig het ontslag per aangetekende brief.
De arbeidsovereenkomst wordt onmiddellijk beëindigd, zonder opzeg of verbrekingsvergoeding. De werknemer is onmiddellijk uitkeringsgerechtigd.
Let op ! Vindt u dit omslachtig? gelijk hebt u. Maar u bent als werkgever wel verantwoordelijk voor het correct naleven van deze procedure. Doet u dit niet, dan loopt u het risico dat de werknemer alsnog een verbrekingsvergoeding zal opeisen.