30 juni '15
Ook voor tijdskrediet is 30 juni een belangrijke datum
Tijdskrediet, soms ook nog gekend onder zijn oude benaming "loopbaanonderbreking", is de verzamelnaam voor verschillende vormen van tijdelijke stopzetting of vermindering van de loopbaan. Tijdskrediet laat werknemers toe om bijvoorbeeld gedurende een beperkte tijd een welbepaalde zorgtaak op zich te nemen. De meest gekende vormen van dergelijk "zorgkrediet" zijn ouderschapsverlof, palliatief verlof of verlof voor medische bijstand.
In de meeste van deze gevallen kan de werknemer tijdens de volledige duur van de loopbaanonderbreking genieten van een vervangingsinkomen ten laste van de RVA. Sinds 1 januari 2015 zijn de uitkeringsvoorwaarden bij tijdskrediet ingrijpend gewijzigd. Zo werden de meeste uitkeringen voor zorgkrediet uitgebreid.
Voor andere vormen van tijdskrediet, met name het niet-gemotiveerd tijdskrediet - soms smalend 'tijdskrediet om op wereldreis te gaan' genoemd - worden sinds dit jaar geen uitkeringen meer toegekend. Het recht op de opname van het tijdskrediet blijft nog wel behouden.
M.a.w. een werkgever kan de opname van tijdskrediet niet weigeren. Vooral voor kleinere werkgevers kan dit erg vervelend zijn. Daarom werd voor ondernemingen met 10 werknemers of minder op 30 juni van het jaar vóór de aanvraag, een uitzondering gemaakt. Werknemers van dergelijke ondernemingen hebben voor tijdskrediet, loopbaanvermin-dering met 1/5 of arbeidsduurvermindering voor oudere werknemers steeds de toestemming van de werkgever nodig. Dit geldt niet voor de eerder vermelde zorgkredieten.
Hoe lang op voorhand een werknemer zijn tijdskrediet dient aan te vragen, hangt eveneens af van het aantal werknemers op 30 juni van het voorgaande jaar. Bij 20 werknemers of minder, dient de aanvraag 3 maanden vooraf te gebeuren. Bij meer dan 20 werknemers is dat 6 maanden op voorhand. Voor verlof om medische of palliatieve bijstand gelden vanzelfsprekend kortere aanvraagperioden en is steeds een attest van een geneesheer vereist.