Studenten mogen elk jaar gedurende 475 uur studentenarbeid verrichten aan voordelig RSZ-tarief. De kans dat die uren bijna op zijn is groot. Om te weten hoeveel uren uw student nog over heeft, raadpleegt u het "contingent" op studentatwork.be. Ook de uren bij andere werkgevers tellen hierin mee.
Om het studentencontingent te raadplegen gebruikt u de code op het attest dat de student u wellicht bezorgde, anders zal u de student zelf moeten vragen om even in te loggen of u een recent attest af te drukken. Zijn de uren van het contingent uitgeput, dan betekent dat niet dat uw student niet meer kan werken, hij wordt alleen een pak duurder. De student zelf zal ook heel wat meer RSZ moeten betalen.
Behalve de 475 uur zijn er nog een aantal begrenzingen waar de student zelf op moet letten en die van belang zijn voor het kindergeld, het ten laste zijn van de ouders en de eigen belastingen. Dat men voor elke evaluatie andere grenzen en bedragen hanteert maakt het er niet eenvoudiger op.
In Vlaanderen tellen de 475 echte studentenuren sinds dit jaar niet meer mee voor de kinderbijslag. Enkel wanneer de jongere ook buiten die uren nog verder werkt is er een begrenzing van
80 uur per maand. Eens daarboven verliezen de ouders het kindergeld voor die maand. In Brussel en Wallonië geldt nog de oude regel waarin de student maximum 240 uur per kwartaal mag werken, met uitzondering van het derde kwartaal.
Verdient de student meer dan
12.657,14 euro bruto belastbaar, d.i. bruto na inhouding van sociale zekerheidsbijdragen, dan zal hij of zij zelf belastingen beginnen te betalen.
Om fiscaal ten laste te blijven van de ouders liggen de grenzen een pak lager. Ouders die kinderen ten laste hebben, betalen minder belastingen. En dat kan op jaarbasis een flinke slok op de borrel schelen. Een kind van gehuwde of wettelijk gescheiden ouders is niet meer ten laste wanneer het meer dan
6.942,50 euro bruto belastbaar verdient. Bij alleenstaande ouders en bij alleenstaande ouders met een zwaar gehandicapt kind liggen die bedragen iets hoger, resp. 8.792,50 euro en 10.417,50 euro.
Laat de berekening en opvolging van al deze grenzen aan de student zelf over. U noch uw sociaal secretariaat kennen de exacte situatie van elke student. Een fout is snel gemaakt en de financiële gevolgen kunnen vrij groot zijn. Een student die nog steeds binnen zijn of haar 475 uur zit, zal echter niet gauw over deze grenzen gaan.
Vanaf 1 januari 2020 begint elke student met een nieuw contingent van 475 uur. Die uren kan u nu al beginnen plannen met de dimona-toepassing. Ook de grensbedragen worden elk jaar lichtjes aangepast.
Lees ook:
"Groeipakket" maakt bijverdienen als student eenvoudiger