Bedrijfsfietsen zijn de laatste tijd booming business. U koopt of leaset voor uw werknemer(s) een fiets waarmee ze zich vlot naar het werk kunnen verplaatsen en die ze ook in hun vrije tijd mogen gebruiken. In tegenstelling tot de bedrijfswagen zijn er zelfs helemaal geen belastingen of RSZ-bijdragen verschuldigd op een bedrijfsfiets. En wie er dit jaar nog één koopt kan nog genieten van 20% extra aftrekbaarheid.
Hij kwam aanvankelijk wat moeilijk op gang, de bedrijfsfiets. Misschien herinnert u zich nog hoe men het twee jaar geleden weer onnodig moeilijk had gemaakt. Speed pedelecs, koersfietsen en mountainbikes kwamen eerst niet in aanmerking als bedrijfsfiets. En nog veel ingewikkelder was het standpunt van de RSZ die, in tegenstelling tot de fiscus, een bijdrage voorzag op de privé getrapte kilometers.
Gelukkig kwam men snel tot inkeer. Sinds 1 januari 2018 komt elk type van fiets in aanmerking als bedrijfsfiets én is het gebruik ervan, ook privé, volledig vrijgesteld van BV en RSZ. Het resultaat liet niet lang op zich wachten, want sindsdien heeft de verkoopscurve van bedrijfsfietsen, vooral dan die met elektrische ondersteuning, de vorm aangenomen van een col buiten categorie.
Het principe van de bedrijfsfiets is eenvoudig. U koopt of leaset een fiets die u gratis ter beschikking stelt aan uw werknemer. De enige voorwaarde is dat die werknemer de fiets ook daadwerkelijk gebruikt voor zijn woon-werkverplaatsingen. Dat hoeft niet elke dag te zijn en is perfect combineerbaar met bijvoorbeeld een (bedrijfs-)auto of een abonnement voor het openbaar vervoer.
Het gebruik van de fiets, ook privé, is zoals gezegd in hoofde van de werknemer vrij van belastingen en RSZ. Dat geldt ook voor eventueel toebehoren (helm, fluohesje, regencape, slot), onderhouds-, verzekerings- en stallingskosten. Bovendien mag het voordeel gecumuleerd worden met de fietsvergoeding van 0,24 euro per kilometer voor woon-werkverkeer, die eveneens vrij is van belastingen en RSZ.
Die fietsvergoeding is voor de werkgever voor 100% aftrekbaar als beroepskost. Voor de aankoop- of leasekosten van de fiets stelt de fiscus een afschrijvingstermijn van drie jaar voorop. Dat geldt ook voor alle andere gerelateerde uitgaven zoals het hierboven vermelde toebehoren, maar ook de aankoop of bouw van fietsstallingen en zelfs douches voor het personeel dat met de fiets komt werken. Tot het einde van dit jaar mag die jaarlijkse afschrijving zelfs verhoogd worden met 20% Vanaf 1 januari 2020 geldt een aftrekbaarheid van 100%.
Een bedrijfsfiets, ook voor de bedrijfsleider, koopt u dus best nog voor het jaareinde. Een bedrijfsfiets is niet alleen een gezond en milieuvriendelijk alternatief, maar ook 2,5 tot 3 keer goedkoper dan dezelfde waarde in bruto opslag of bonus.
Sociale verkiezingen 2020: Kaderleden en leidinggevenden