Hoever staan het met het in april aangekondigde steunpakket voor de horeca? Er zijn inmiddels al een aantal wetsvoorstellen verschenen, maar er moet nog heel wat gefinaliseerd worden. Een overzicht.
Neutralisering studentenarbeid derde kwartaal
Wat was er aangekondigd: De studentenuren gepresteerd in de horeca tijdens het derde kwartaal van 2021 zouden niet meetellen in het contingent.
Stand van zaken: In het wetsontwerp werd dit voorstel intussen uitgebreid naar alle sectoren. Momenteel is het wachten op de definitieve teksten.
Jaarlijkse vakantiebijdrage horecasector
Wat was er aangekondigd: Het vakantiegeld voor arbeiders bedraagt 15,84% berekend op 108% van het jaarlijkse loon. 5,57% hiervan wordt per kwartaal betaald, samen met de andere patronale sociale zekerheidsbijdragen. De overige 10,27% volgt in een jaarlijkse factuur die in april moet betaald worden. Die jaarlijkse factuur berekend op het loon van 2020 zou voor de horecasector uitzonderlijk vervallen. Het vakantiegeld zou wel gewoon aan de werknemers worden uitbetaald.
Stand van zaken: De volledige vrijstelling komt er, het is alleen nog wachten op de wettelijke basis.
Relance doelgroepvermindering
Wat was er aangekondigd: De horeca-sector zou een RSZ-vermindering ontvangen voor de wedertewerkstelling van tijdelijk werklozen. Die vermindering zou worden toegepast in het derde kwartaal en van toepassing zijn op maximaal vijf werknemers per vestigingseenheid.
Stand van zaken: Ook deze maatregel werd in het wetsontwerp uitgebreid naar alle sectoren en geldt voor werkgevers die in het derde kwartaal 2021 hun arbeidsvolume verhogen t.o.v. het eerste kwartaal 2021 door o.a. de hertewerkstelling van tijdelijk werklozen.
De toename moet minstens 25% bedragen voor werkgevers met minder dan 50 werknemers, 20% voor werkgevers die gemiddeld tussen de 50 en 499 werknemers tewerkstellen en 10% voor werkgevers die gemiddeld 500 werknemers tewerkstellen.
Voor zwaar getroffen werkgevers bedraagt de maximale RSZ-korting 2.400 euro per werknemer en dit voor maximaal 5 werknemers per vestigingseenheid. Voor niet of minder zwaar getroffen sectoren bedraagt ze 1.000 euro.
Ook hier is het wachten op de definitieve teksten met alle details.
Voor de
hotelsector en de
evenementensector is er wel een speciale doelgroepvermindering voor het tweede kwartaal.